Валерія Мураєва: Реформування санаторних шкіл має бути відтерміновано

Заступник голови Харківської обласної ради Валерія Мураєва взяла участь у засіданні Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування випадків та причин порушення прав дитини під час здійснення децентралізації повноважень з питань охорони дитинства, реформування системи закладів інституційного догляду та виховання, реалізації права дитини на сімейне виховання та усиновлення, розвитку (модернізації) соціальних послуг. Розглядали питання у режимі онлайн.

 

У роботі ТСК взяли участь Микола Кулеба, Уповноважений Президента України з прав дитини, Марина Лазебна, Міністр соціальної політики України, представники обласних рад та облдержадміністрацій.

 

На засіданні комісії розглянули питання щодо реалізації Національної стратегії реформування системи закладів інституційного догляду та виховання дітей, стан дотримання прав дітей при здійсненні децентралізації та проведення реформи деінституціалізації, проблемні питання, що виникають у цій сфері.

 

Зокрема, з питання захисту прав дітей в умовах децентралізації та функціонування закладів інституційного догляду та виховання в Харківській області доповіла заступниця голови Харківської обласної ради Валерія Мураєва. «Наш досвід свідчить про те що коли ФСР та служба у справах дітей працюють як структурні підрозділи єдиної установи, ефективність та позитивний результат більше. Тому ми звертаємося до Міністерства з проханням звернути увагу на цю пропозицію та урахувати в нормативних актах».

 

Вона повідомила, що питання ліквідації санаторних шкіл в умовах децентралізації має значний суспільний резонанс. В рамках освітньої реформи проблеми спеціалізованих шкіл відкладені, а саме санаторні школи першими підпадають під удар. Ця проблема перетинається з реформою освіти та стосується захисту прав дітей.

 

Валерія Мураєва поінформувала, що в Харківській області розташовано шість санаторних шкіл обласного підпорядкування. Дві з них працюють в районах області, чотири - в Харкові. Були виділені значні кошти для створення матеріальної бази цих установ, всі мають пансіони для проживання дітей. У школах виховуються 1 тис 378 дітей, в тому числі 106 дошкільнят. За останній час кількість учнів в школах майже не змінюється. До 1 липня 2021 року засновники цих санаторних шкіл зобов'язані змінити тип школи на один з таких, що передбачені законом про освіту, тобто, повинні бути переформатовані або ліквідовані. Імовірно, школи мають стати ліцеями, проте ще немає встановленого законом положення, котре регулює роботу ліцеїв. Крім цього, ліцей не вирішує проблеми дошкільного навчання і початкової школи.

 

За словами Валерії Мураєвої, найкритичніша ситуація склалася зі школою, де навчаються діти хворі на діабет, тому що ця школа взагалі повинна бути закрита. Вона не підпадає під положення про ліцей, і не підпадає під вимоги для спецшколи, хоча фактично в ній навчаються діти з особливими потребами. При цьому професійний колектив, що володіє унікальними навичками, буде втрачено, а діти перейдуть в інші школи.

 

«Очевидно, що діти не зможуть вчиться в звичайних школах, так як їм потрібно по годинах робити уколи, а шкільні медсестри не в змозі забезпечити такі процедури. Швидше за все, батьки будуть змушені залишити роботу, доглядати за дитиною. Якість освіти і життя в цілому дітей з діабетом різко знизиться. І це відбудеться не в далекому майбутньому, а вже цього літа. Вважаю, що необхідно перенести терміни реформування санаторних шкіл, поки законодавство не буде врегульовано таким чином, щоб можна було уникнути подібних соціальних катастроф. Ми звертаємося з проханням розглянути це питання у профільних парламентських комітетах та в Кабінеті Міністрів, щоб внести відповідні зміни до чинного Закону про освіту», - підкреслила Валерія Мураєва.

 

Також на засіданні тимчасової комісії йшлося про практичні питання втілення заходів з реалізації Національної стратегії реформування системи закладів інституційного догляду та виховання дітей.

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...