Тетяна Єгорова-Луценко взяла участь у відкритому діалозі «Реформа місцевого самоврядування: 10 років на марші. Виклики → сенси → майбутнє»

Децентралізація, добре демократичне врядування та діяльність ОСМ стали ключовими темами дискусії, організованої Офісом Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України за підтримки Програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE).
Заступник керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба зазначив, що концепція реформування місцевого самоврядування була ухвалена Кабміном 10 років тому і є однією з найуспішніших реформ в Україні.
«Під час повномаштабного вторгнення ми побачили наскільки дієвим є механізм децентралізації. Коли громади, керівники та люди на місцях вирішували важливі питання самостійно. Безумовно, такі інституції, як органи місцевого самоврядування, – фундамент нашої країни. Цього року ми плануємо провести другий щорічний Міжнародний саміт міст та регіонів і бачимо декілька важливих завдань: розвиток транскордонного співробітництва, напрацювання спільних проєктів відновлення і завдання, пов’язанні з ветеранськими політикою та реабілітацією», - сказав Олексій Кулеба.
Перший заступник голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко також запевнив, що реформа децентралізації є успішною, в тому числі, через те, що протягом багатьох років завдяки кваліфікованим спеціалістам в області місцевого самоврядування вона вдосконалювалася.
«Вдячний нашій політичній команді, зокрема Президенту, який говорить, що громадам потрібно щось давати, а не забирати. І навіть тема районних рад, яка не завершена на сьогодні, але рішення нашої команди не прибирати цей проміжний етап огульними змінами. Будемо рухатися далі, працювати», - сказав Олексій Корнієнко.
Президентка УАРОР, голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко під час свого виступу відзначила що головною умовою для успішного завершення реформи децентралізації є конструктивна співпраця всіх гілок влади.
«Хочу відмітити нашу єдність у вирішенні багатьох питань. Це бачать і наші європейські партнери, які наполягають на завершенні реформи децентралізації. Так, на 10-ому Європейському Саміті регіонів та міст в Брюсселі ми звернулися до європейських колег з проханням говорити з представниками своїх Урядів та керівництвом країн на тему надання Україні озброєння. Якщо ми не завершимо війну, якщо ми не переможемо, звісно, завершення реформи децентралізації буде затягуватися. Європейським партнерам цікаво як наразі в умовах війни працює наше місцеве самоврядування, як ми «виживаємо». А коли ми питаємо, чи є у них «дорожня карта», що робити у разі воєнних дій, то в них відповіді немає. Тому ми можемо також надати консультації маючи, на жаль, важкий досвід, - сказала Тетяна Єгорова-Луценко.
Під час відкритого діалогу було обговорено такі питання:
- чи потребує Україна переосмислення реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, децентралізації владних повноважень;
- яке концептуальне бачення змісту та етапів продовження реформи з урахуванням її результатів та сучасних викликів;
- як зберегти децентралізаційні принципи та забезпечити дієвість місцевого самоврядування в умовах війни;
- чи потрібен оновлений концептуальний документ щодо розбудови доброго демократичного врядування в Україні;
- які нормативно-правові рішення в умовах воєнного стану є пріоритетними для підсилення спроможності місцевого самоврядування, його відповідальності за якість послуг та законності своїх рішень;
- як удосконалити організаційно-правові механізми взаємодії між органами виконавчої влади, зокрема МДА та органами місцевого самоврядування;
- як покращити комунікацією між ЦОВВ, асоціаціями, громадянським суспільством у виробленні політики змін;
- як удосконалити координацію проєктів та програм міжнародної технічної допомоги на підтримку розбудови спроможного місцевого самоврядування.
В заході взяли участь:
- генеральний секретар Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Матьє Морі;
- заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури;
- Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк;
- народний депутат України, голова підкомітету з питань адмінтерустрою Віталій Безгін.

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...