В Україні повним ходом йде підготовка до імплементації Закону «Про службу в ОМС»

Підготовка до імплементації норм Закону «Про службу в органах місцевого самоврядування» - на порядку денному суб’єктів реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади.


Нагадаємо, документ набирає чинності не раніше, ніж через шість місяців з дня припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Національне агентство державної служби (НАДС) створило координаційний штаб впровадження Закону, до якого ввійшли представники Верховної Ради України, центральних органів виконавчої влади, асоціацій органів місцевого самоврядування, програм та проєктів міжнародної технічної допомоги.

4 лютого голова НАДС Наталія Алюшина провела перше засідання координаційного штабу.

Серед основних питань - стан виконання дорожньої карти реалізації Закону «Про службу в органах місцевого самоврядування» (№3077); бар'єри та виклики під час його реалізації; готовність органів місцевого самоврядування до впровадження Закону.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко наголосив на важливості завчасної готовності до впровадження норм одного з найважливіших для місцевого самоврядування законів.

«Ми не знаємо, коли закінчиться війна. Але ми маємо вже зараз бути готовими імплементувати норми цього важливого закону. Важливо, щоб деякі норми могли вже вступити в дію. Тому ми зареєстрували законопроєкт №11054, який регламентує, що працівники органів місцевого самоврядування отримуватимуть заробітну плату не меншу, за мінімальну. Інакше ситуація призведе до втрати кадрів. Ну і пропонується обов’язкове оприлюднення премій на сайтах органів місцевого самоврядування», - сказав Олександр Корнієнко.

 

 

Олена Шуляк, голова Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування назвала Закон №3077 наймасштабнішим в плані роботи, яку ще доведеться виконати, в контексті реформи місцевого самоврядування і євроінтеграції.

«Органи місцевого самоврядування мають стати гідними гравцями на ринку праці. Місцеве самоврядування має стати привабливим для амбітних людей і цей закон здатен створити такі умови», - сказала Олена Шуляк.

 

 

Голова НАДС Наталія Алюшина поінформувала про стан виконання дорожньої карти реалізації Закону «Про службу в органах місцевого самоврядування». Її напрямки – підготовка підзаконних актів, методичних рекомендацій та роз’яснень; проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії; забезпечення професійного розвитку – навчання працівників ОМС.

За її словами, низка проєктів підзаконних актів уже готові, частина ще в процесі розробки. Мова йде про Типове положення про службу управління персоналом в органі місцевого самоврядування; Типовий порядок ведення та зберігання особових справ службовців МС; Типовий порядок оцінювання результатів службової діяльності службовців МС; Типовий порядок складання індивідуальної програми професійного розвитку службовця МС; Типовий порядок стажування службовців МС; Типовий порядок проведення конкурсу на зайняття посад службовців МС; Типовий порядок формування і організації роботи з кадровим резервом.

 

 

Зазнає змін і Положення про систему професійного навчання державних службовців, голів місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад.

У питаннях навчання НАДС має намір опиратися і на проєкти та програми міжнародної технічної допомоги, які проводять навчання службовців.

Народний депутат України Віталій Безгін запропонував обов’язково підписувати меморандуми між НАДС та проєктами, установами, організаціями, експерти яких проводитимуть навчання службовців, з винесенням у публічну площину такої інформації. Це, на його думку, допоможе органам місцевого самоврядування уникнути  псевдоекспертів.

 

 

Зосереджено увагу на розробленні і впровадженні типових програм підвищення кваліфікації для представників служб управління персоналом ОМС щодо впровадження Закону № 3077.

Також НАДС готується створити електронний ресурс, на якому буде зібрано всю інформацію, корисну органам місцевого самоврядування у процесі імплементації Закону.

Положення про Координаційний штаб читати ТУТ

* за матеріалами сайту "Децентралізація"

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...