Практики функціонування старостинських округів: експертні матеріали за результатами дослідження

Експерти  шведсько-українського проєкту PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні»  разом з представниками органів місцевого самоврядування презентували дослідження пілотних громад, з якими проєкт співпрацював протягом пілотної фази.

Результати дослідження були проаналізовані в контексті проблемних питань та ключових викликів для розвитку інституту старост:

На захід щодо розвитку старостатів в аспекті надання адмінпослуг мешканцям старостинських округів зареєструвалися понад 200 представників громад.

З вітальним словом до учасників звернулися представники Уряду та ВРУ:

• Сергій Шаршов, генеральний директор Директорату з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Міністерства розвитку громад та територій;
  • Віталій Безгін, народний депутат, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету ВРУ;
  • Марина Бобраницька, заступниця начальника управління - начальниця відділу з питань моніторингу якості послуг та розвитку цифрових інструментів для надавачів адміністративних послуг Міністерства цифрової трансформації України.

Також на заході були анонсовані плани Проєкту щодо підтримки старост у контексті надання адміністративних послуг мешканцям. Фаза впровадження, в рамках якої заплановано надати інституційну підтримку 24 громадам, триватиме з листопада 2022 року по листопад 2023 року. Підтримка надаватиметься у дві хвилі, по 12 громад у кожній. Детальна інформація буде опублікована на сайті Проєкту.

З дослідженням «Практики старостинських округів» можна ознайомитися на сайті Проєкту (ПЕРЕГЛЯНУТИ).

* за матеріалами сайту "Децентралізація"

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...