В Україні 197 громад впроваджують бюджет участі

У 2021 році, за даними облдержадміністрацій, у 197 тергромадах, де впроваджується бюджет участі, передбачено реалізацію близько 2 500 проектів на суму 592,5 млн грн.

Кожен шостий проект був спрямований на забезпечення соціальних потреб мешканців, облаштування безбар’єрного доступу до об’єктів соціальної інфраструктури, зон відпочинку тощо, повідомляє Міністерство соціальної політики України.

Упровадження бюджету участі у територіальних громадах створює можливість для мешканців включитися в процес управління громадою, визначити ключову проблему і запропонувати механізм її усунення та є індикатором досягнення цілей проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення», що реалізується Мінсоцполітики за підтримки Міжнародного банку реконструкції та розвитку.

Лідерами впровадження бюджету участі у 2021 році за кількістю тергромад є Київська, Дніпропетровська, Харківська, Полтавська та Львівська області. По загальній кількості проектів бюджету участі лідируючі позиції утримує Донецька область.

Багато тергромад, які реалізували проекти, спрямовані на задоволення соціальних потреб мешканців, використовували нестандартні, інноваційні підходи. Так, Селідівська міська громада в межах проекту «Активне життя» встановила тренажери у терцентрі, якими можуть вільно користуватися усі його відвідувачі. У Хмельницькому, наприклад, було відкрито соціальну майстерню послуг для жителів міста та соціальну пральню. На Харківщині у Старовірівській громаді в межах проекту "Шкільний творчо-креативний соціопростір" облаштовано альтернативний вільний простір для культурного та інтелектуального розвитку молоді. А в Одесі на міських пляжах створено умови для відпочинку осіб з інвалідністю.

Взагалі, започатковані проекти бюджету участі все частіше спрямовуються на задоволення потреб мешканців, які мають певні обмеження фізичної активності. Це свідчить про те, що українське суспільство стає більш гуманнішим та цінує життя кожної людини. Серед найбільш характерних прикладів - електричний підйомник у приміщенні дитячої поліклініки для людей з обмеженими фізичними можливостями в межах проекту «Безбар'єрне місто», встановлений Бердянською міською громадою. У Полтаві створено кваліфіковану команду супроводу дітей з аутизмом віком від 5 до 7 років, яка окрім терапії займається ще й з підготовкою їх до інклюзивного навчання. На Запоріжжі в межах проекту «Здорова громада» облаштовано простір для роботи фахівця з фізичної реабілітації в селі Малишівка.

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...