Проєкт «Поліцейський офіцер громади»

За даними Головного управління Національної поліції у Харківській області, на території Харківської області проєкт поліцейський офіцер громади реалізується з 2019 року.

На жаль на сьогодні проєкт реалізовано лише в 13 територіальних громадах області, а саме:

Пісочинська, Мереф’янська, Коломацька, Малинівська, Наталинська, Золочівська, Роганська, Великобурлуцька, Старосалтівська, Старовірівська, Чкаловська, Малоданилівська та Циркунівська громади,

у вказаних громадах починаючи з 20 лютого 2020 року несуть службу 27 поліцейських.

 

Протягом реалізації проєкту територіальними громадами для підтримки поліцейських виділено:

  • майже 2 млн. грн для придбання паливно-мастильних матеріалів;
  • виділено 15 приміщень під поліцейські станції, з яких вже 4 підключено до камер відеоспостережень, що надає можливість поліцейським оперативно реагувати на правопорушення;
  • у Пісочинскій ТГ для поліцейського придбано службове житло;
  • у Чкаловській ТГ для поліцейських виділено службову однокімнатну квартиру.

Ініціативо підтримують та надають допомогу поліцейським голови Пісочинської, Чкаловської та Малинівської громад. Так у вказаних громадах заплановано створення нових поліцейських станцій для поліцейських.

На сьогодні лише Золочівська громада неспроможна самостійно надавати допомогу поліцейським в рамках субвенцій на придбання паливно-мастильних матеріалів та іншого майна.

Поліцейські вказаної громади забезпечуються оргтехнікою та ПММ за рахунок ГУНП.

Завдяки підтримці територіальних громад та постійної присутності поліцейських на території Поліцейськими офіцерами громади, протягом реалізації проєкту:

  • виявлено майже 300 кримінальних правопорушень;
  • зафіксовано більше 3500 адміністративних правопорушень, з яких майже 500 по лінії безпеки дорожнього руху.
  • розшукано 15 дітей, які опинились без догляду дорослих та з інших обставин.
  • Проведено більше 700 виступів у навчальних закладах на правову тематику.

За їх ініціативи встановлено:

  • Більше 50 камер відоспостережень;
  • 10 дорожніх знаків;
  • створено у месенджерах групи з мешканцями громади для обміну інформацією.

 

З метою подальшої реалізації проєкту на території Харківської області, протягом 2021 року Головним управлінням проведено моніторинг спроможності громад реалізувати вказаний проєкт на території області.

За результатами моніторингу Головним управлінням підписано 23 Меморандуми про співпрацю з головами територіальних громад, які виявили бажання прийняти участь у проєкті та виділити кошти на придбання спеціалізованих автомобілів для поліцейських та забезпечити їх службовими приміщеннями.

У І першому півріччі проєкт реалізується у 8 громадах:

Чкаловська, Балаклійська, Донецька,  Безлюдівська, Слобожанська, Олексіївська, Вільхівська та  Зміївська ТГ.

Вказаними громадами в рамках субвенцій  вже виділено майже 4 млн. грн. для придбання спеціалізованих автомобілів. Залишається Зміївська ТГ, яка планує виділити кошти у серпні п.р.

8 поліцейських, які будуть нести службу у вказаних громад вже направлено на навчання до Харківського національного університету внутрішніх справ.

 

На друге півріччя 2021 року заплановано запуск проєкту поліцейський офіцер громади у 16 громадах, саме:

  • Барвінківській, Височанській, Первомайській, Дергачівській; Солоницівській; Оскільській, Богодухівській, Краснокутській, Нововодолазькій, Близнюківській,  Куньевській ТГ, Петропавліській, Пісочинській, Донецькій, Безлюдівській  та Роганській.

 

Роганською та Нововодолазькою громадами вже виділено кошти на придбання спеціалізованих автомобілів.

 Етапи відбору до цих громад заплановано розпочати, попередньо, у серпень-вересні 2021 року.

Прохання до голів громад розпочинати виділення коштів на придбання спеціалізованих автомобілів, виділення приміщень під поліцейські станції та проведення у них ремонтних робіт.

 Однак залишається 22 громади, які не спроможні самостійно вирішити питання придбання в рамках проєкту автомобілів через обмеженість коштів місцевого бюджету та самостійно  реалізувати проєкт.

З цього приводу Головним управлінням підготовлено та направлено пропозиції до Харківської обласної державної адміністрації про надання фінансової допомоги в реалізації проєкту селищним та сільським територіальним громадам, які самостійно не можуть його реалізувати. Орієнтовна сума необхідних коштів складає 10 млн грн., така фінансова підтримка надасть додаткову можливість реалізувати проєкт ще в 16 громадах області. За результатами позитивного вирішення питання, з головами громад також будуть підписано відповідні меморандуми про співпрацю.

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...