Сергій Чернов застерігає від колапсу в ОТГ та укрупнених районах

Затягування розгляду законів, що регламентують роботу районних рад та рад об'єднаних територіальних громад після укрупнення, можуть призвести до колапсу в роботі новостворених ОТГ. Про це в ефірі Суспільного розповів Сергій Чернов, президент Асоціації, голова Харківської облради.

 

17 листопада Верховна рада України прийняла законопроєкт 3651-д, який вносить зміни до низки законів щодо роботи громад та місцевих адміністрацій, а також регламентує перехід від старих рад до нових. Проте досі цей закон на підписі у президента України, остаточного тексту закону немає.

 

Законопроєкт 4100, який вносить зміни до Бюджетного кодексу в частині наповнення бюджетів укрупнених районів, розглянули на профільному комітеті, але голосування ще не було.

 

«Це велика проблема і недолугість роботи уряду. Є постанова ВРУ, яка зобов'язала уряд прийняти відповідні нормативні акти і привести їх у відповідність до тих рішень, які вони прийняли, дала термін (до двох місяців), і таких документів до сих пір не з'явилося. Йдеться про всі зміни, які розглядаються зараз – і закон 3651-д, і 4100, вони мали бути розглянуті до виборів, щоб керівник, який балотувався розумів свою відповідальність і повноваження», – сказав Сергій Чернов.

 

Після місцевих виборів деякі ОТГ вже провели перші сесії, але це поодинокі випадки в регіоні, зауважив голова облради. В нових райрадах сесій ще не було. Їх мають провести не пізніше 20 грудня, а до кінця року прийняти бюджети на наступний рік. На підготовку дуже мало часу.

 

«Я вважаю, що перші сесії районних рад треба проводити лише після того, як буде підписаний президентом і опублікований закон 3651-д. Щодо бюджетів, я б порекомендував бюджет по захищених статтях, а до бюджету розвитку повернутися у лютому», – зазначив президент асоціації.

 

За словами Сергія Чернова, є ще одне «вузьке місце» для бюджетів укрупнених районів у законопроєкті 4100. Передбачається, що новостворені райради матимуть податки виключно від комунальних підприємств і їх прибутків.

 

«Наведу приклад Кегичівського району. Один район – одна громада. Він по факту, якщо приймуть цей законопроєкт в такому вигляді, отримає прибутків десь 500 тисяч гривень на рік. А тільки на утримання та роботу районної ради необхідно близько двох мільйонів гривень. А йдеться про роботу лікарень, архівів, закладів соціального захисту, збереження пам'яток архітектури, роботи спортивних комплексів, які ще не передані до громад. І 2 чи 5 січня передані не будуть», – сказав Сергій Чернов.

 

На його думку, виходом із ситуації може стати поправка народного депутата Дмитра Люботи, яка стосується саме наповнення бюджетів нових районів постійними податками:

 

«Це потрібно хоча б на перехідний період, один бюджетний рік, доки не визначаться громади, що вони зможуть до себе забрати, чи спроможні вони будуть це зробити, щоб ми не закрили лікарні, будинки соціального захисту, будинки культури, об'єкти спорту».

 

Він вважає, що є ризики критичної ситуації з нового року.

 

«Якщо не буде опублікований закон 3651-д і не буде внесена поправка депутата Люботи у законопроєкт 4100, то ситуація, безумовно, по всій країні стане критичною з 2 січня 2021 року. Там, де маленькі громади, буде колапс, цього не можна допустити», – наголосив Сергій Чернов.

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...