Проекти за підтримки Німецького товариства міжнародного співробітництва ГІЦ в Україні

Енергетична ефективність

1. Проект «Енергоефективність у будівлях»
У 2007 році Уряд України та Уряд Німеччини започаткували проект українсько-німецького технічного співробітництва «Енергоефективність у будівлях». Ключовими пріоритетами проекту є підтримка розробки національної стратегії у сфері енергоефективності України та підвищення енергоефективності будівель в українських містах шляхом розробки політики та стратегій, у чотирьох пілотних містах: Івано-Франківськ, Миргород, Новоград-Волинськ та Чернігів.

2. Пілотний проект «Енергоефективна забудова»
З 2009 року в рамках пілотного проекту «Енергоефективна забудова» за Міжнародної ініціативи із захисту клімату Федерального міністерства екології, охорони природи та реакторної безпеки Німеччини (BMU) реалізуються концепції енергоефективних і енергозберігаючих будівель в Україні. У центрі уваги проекту перебуває розбудова 16-поверхового будинку для перетворення його на зразковий проект у галузі енергозбереження, чиї потреби в енергії у значній мірі будуть покриватися за рахунок відновлюваних джерел енергії.

3. Проект «Енергоефективна та спрямована на зменшення змін клімату модернізація промисловості в Донецькій області»
За світовими стандартами українська економіка є однією з найбільш енергоємних. Основною причиною цього є застаріле обладнання підприємств промисловості та енергетичного сектору. Систематичний енергоменеджмент дозволяє підвищувати енергоефективність виробничих процесів і профільних технологій, завдяки яким можна досягти значної економії, особливо в промисловій галузі.
Метою проекту є впровадження в Донецькій області можливостей енергоменеджменту для зменшення енергоспоживання і, відповідно, викидів парникових газів, та витрат на енергію.
Українські партнери: Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, Міністерство екології та природних ресурсів України, Донецька обласна державна адміністрація.

4. Проект «Підтримка сталого виробництва та використання біомаси в Україні»
Метою проекту є підтримка впровадження стандартів сталості для виробництва та торгівлі біомасою в Україні, що сприятиме кращому розумінню проблем сталості та пов’язаному з цим регулюванню торгівлі у секторі біоенергетики як на рівні політичного прийняття рішень, так і на рівні виробників, трейдерів та бізнес-асоціацій.

Муніципальне управління, демократичний розвиток

1. Підвищення ролі керівництва в державному фінансовому секторі
Метою проекту є поліпшення навичок управління бюджетом для Міністерства фінансів України, Парламенту та інших міністерств і відомств. Проект підтримує зусилля, спрямовані Міністерством фінансів України, на реформування державного сектору фінансів. Пріоритетні напрямки діяльності включають стандарти ЄС, зовнішнє управління фінансами, стратегічне планування програмних бюджетів та податкової реформи.

2. Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова
У 1998 році середньовічну частину міста Лева було включено до світової спадщини ЮНЕСКО. Значній частині будівель десятиліттями не приділяли жодної уваги, тому зараз вона знаходиться в дуже поганому стані. Загальні правові умови для технічно правильної реставрації будівель в старій частині міста мають дуже багато недоліків.
Метою проекту є підтримка Львівської міської ради та інших учасників процесу щодо реставрації старої частини міста згідно з усіма пам'яткоохоронними вимогами.

3. Підвищення якості муніципальних послуг (м.Луганськ)
Метою проекту є поліпшення умов для надання муніципальних (адміністративних і комунальних) послуг в пілотних містах Луганської області: Алчевську, Краснодоні, Лисичанську, Луганську, Рубіжному, Сєверодонецьку, Свердловську та Стаханові.

4. Реформа сільської фінансової системи
Проект спрямован на поліпшення нормативно-правової бази, в тому числі фінансового нагляду за сільським сектором мікрокредитування та надання відповідних фінансових послуг для сільського населення.
У рамках проекту передбачені консультативні заходи, підготовка кадрів, що сприяє вдосконаленню нормативно-правової бази для небанківських кредитно-фінансових установ і, таким чином, поліпшенню надання фінансових послуг у сільській місцевості.

5. Інтеграція Південно-Східної Європи в Європейський Союз
Метою проекту є зміцнення ресурсної бази, продуктивності управління та адміністрації на місцевому, регіональному та національному рівні на етапах підготовки до вступу та в процесі вступу до Європейського Союзу; поліпшення регіонального та транскордонного співробітництва в Південно-Східній Європі.

Охорона навколишнього природного середовища

1. Кліматично орієнтована концепція для стійкої мобільності
Проект передбачає втілення в життя сталі концепції для транспортних систем, створення більш ефективної та екологічної транспортної інфраструктури. Система громадського транспорту та збільшення велосипедного руху є важливими аспектами для розвитку потенціалу міської мобільності.

2. Пілотний проект із захисту клімату в економічному розвитку Донецької області
Метою проекту є пілотне впровадження раціонального використання енергії в галузях української економіки. Діяльність проекту покликана продемонструвати, що споживання енергії і викиди парникових газів можуть бути скорочені за рахунок впровадження ефективної системи управління енергією. Піклування про навколишнє природне середовище може бути тісно пов'язане з комерційною вигодою.

Сталий соціально-економічний розвиток, охорона здоров’я

1. Стійка економіка сприяння зайнятості населення
Метою проекту є розвиток на регіональному та національному рівнях інструментів для стимулювання економіки, зокрема, поліпшення координації існуючої політики щодо малого та середнього бізнесу, інновацій і технологій. Проект реалізується в Автономній Республіці Крим, Чернівцях і Донецьку.

2. Конкурентоспроможність та система закупівель
Метою проекту є створення законодавства і правозастосовних механізмів в Україні для вирішення питань з конкуренцією, державною допомогою, субсидіями та державними закупівлями. Як наслідок, зміцнити ринкову економіку, підвищити ділову активність, поліпшити інвестиційний клімат, економічне зростання та рівень життя.

3. Проект «Fair Play – Чесна Гра»
Проект реалізується в Україні спільно з Державною службою молоді та спорту України в рамках Національної соціальної ініціативи «Давай разом!», а також Державною службою України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань в рамках Національної інформаційної кампанії «Не дай СНІДу шанс!». Проект покликаний використати масштабність чемпіонату ЄВРО-2012 задля створення умов убезпечення дітей та молоді від шкідливих звичок та виховання в них відповідального ставлення до своїх рішень і вчинків, прищеплення духу здорового способу життя та чесної гри. Впроваджується у Київській, Полтавській, Харківській, Донецькій, Луганській, Львівській, Дніпропетровський областях та АР Крим.

4. Консультативні послуги та нарощування потенціалу в 2012 році під час проведення Чемпіонату Європи з футболу.
У період з 2010 року по липень 2012 року ГІЦ було надано консультаційну підтримку з питань енергоефективності чотирьом приймаючим містам, зокрема, Києву, Донецьку, Харкову, Львову, у рамках підготовки до проведення Чемпіонату Європи 2012 в Україні. Подібний проект упроваджувався Міністерством навколишнього середовища, природоохорони та ядерної безпеки України спільно з Міністерством економічного співробітництва та розвитку Федеративної Республіки Німеччина під час проведення Кубку Світу 2006 року в Німеччині та 2010 року в Південній Африці, що дозволило накопичити відповідний досвід та поділитися ним з Україною. Отриманий за цей час досвід тепер використовується у сфері інтегрованого муніципального та міського розвитку.

Культурна спадщина

1. Регіональний моніторинг та нарощення потенціалу галузі для культурної програми Східного партнерства
Метою проетку є проведення культурних обмінів, якими діляться всі країни, залучені в програму співпраці, між громадянськими організаціями, як комерційними, так і некомерційними, а також державними установами на національному та місцевому рівнях. Це охоплює всі аспекти культури, такі як кіно та аудіовізуальні мистецтва, сучасне мистецтво, матеріальна і нематеріальна спадщина, а також проекти зі збереження спадщини.