Змінено формат проведення обласного конкурсу «Разом в майбутнє»

Депутатський корпус Харківської обласної ради підтримав рішення «Про внесення змін до Положення про порядок проведення обласного конкурсу мініпроєктів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє».

«У зв'язку із завершенням процесу об'єднання громад та затвердженням нового адміністративно-територіального устрою Харківської області, актуальними стали питання створення сучасної інфраструктури об'єднаних територіальних громад, а також активізація міжмуніципального співробітництва для посилення спроможності громад та підвищення якості життя в громадах області.

На базовому рівні конкурс проіснував дев'ять років. Громади вже мають значний досвід підготовки та впровадження мініпроєктів і самостійно засновують подібні конкурси, отже, щоб уникнути дублювання, доцільно дещо змінити формат проведення «Разом в майбутнє». Запроваджуємо проєкти місцевого й регіонального розвитку, які тісно пов'язані з планом реалізації стратегії Харківської області. Таким чином ми виходимо на новий рівень», – наголосив голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

Змінами до Положення передбачено, що до участі у Конкурсі запрошуються:

•  перша категорія учасників: сільські, селищні, міські ради – ініціатори спільних проєктів, що розроблені в рамках співробітництва територіальних громад відповідно до чинного законодавства;
  • друга категорія учасників: громадські організації та спілки – ініціатори проєктів у партнерстві з органами місцевого самоврядування, іншими громадськими організаціями, структурними підрозділами державних адміністрацій, науковими установами, вищими навчальними закладами, комунальними підприємствами (закладами, установами), державними підприємствами. Обов'язковою умовою для учасника є наявність не менше 3 партнерів, один з яких – комунальне підприємство (заклад, установа) Харківської обласної ради.

Проєкти повинні відповідати стратегічним цілям та завданням Стратегії розвитку Харківської області на 2021-2027 роки, стратегій розвитку територіальних громад.

Загальний обсяг фінансування проєкту у першій категорії до 2 млн грн та 1,5 млн грн для другої категорії.

Проєкти виконуються на умовах обов'язкового співфінансування. Для першої категорії проєктів з обласного бюджету спрямовується в обсязі не більшн50%, для другої – співфінансування з обласного бюджету становить не більше 70%.

Оновлени Конкурс «Разом в майбутнє» спрямований на розвиток регіону, зміцнення його спроможності, поліпшення інвестиційної привабливості та загалом на посилення іміджевої складової Харківщини, діятиме з 1 січня 2021 року.

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...