Зміни до Конституції в частині децентралізації можуть бути прийняті у 2021 році, - Олексій Чернишов

Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов сказав, що зміни до Конституції в частині децентралізації планують прийняти цього року.

"Щоб завершити цей етап реформи, нам необхідно внести зміни до Конституції. Над цим працює спеціальна робоча група при Офісі президента, до якої входжу і я. Тому цього року такі зміни теж заплановані. Наш план - прийняти все цього року: два закони і зміни до Конституції. Після цього вже можна буде говорити про ухвалення закону "Про префектів" і обговорення необхідності закону "Про столицю", - сказав Олексій Чернишов в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Стосовно інших законодавчих актів, які потрібні для реалізації реформи децентралізації, зокрема "Про місцеві державні адміністрації" та "Про місцеве самоврядування", міністр зазначив, що ухвалення нових редакцій цих двох законів і забезпечить остаточне врегулювання всіх питань, зокрема щодо повноважень на місцях.

"Це має бути найближчим часом. З нашого боку законопроекти розроблені, обговорені, пройшли відповідні консультації і слухання з органами місцевого самоврядування, профільними асоціаціями. Цього року всі ці питання маємо закрити", - наголосив Олексій Чернишов.

Раніше голова партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко повідомив, що Верховна Рада очікує, що президент Володимир Зеленський найближчим часом подасть законопроект про внесення змін до Конституції в частині децентралізації.

Карта-схема територіальних громад та районів Харківської області.

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 53 громади, 7 районних рад та Харківська обласна рада, що складає 95,3% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...