У Затоці на Одещині розпочалася всеукраїнська нарада-семінар з децентралізації: зміни до Конституції України

Сьогодні, 15 вересня, стартувала XX Всеукраїнська нарада-семінар для представників органів місцевого самоврядування з актуальних питань децентралізації.

Захід організований Українською асоціацією районних та обласних рад та відбувається у Затоці, Одещина, з 15-18 вересня.

Зміни до Конституції України щодо децентралізації влади. Така тема обговорювалась в ході першого дня XX Всеукраїнської нарада-семінару УАРОР з актуальних питань децентралізації.

З промовою виступив, серед інших, перший віце-президент – виконавчий директор обласної Асоціації, експерт УАРОР – Микола Тітов.

Учасники заходу підтримали тезу спікерів, що реформа органів місцевого самоврядування повинна мати конституційне закріплення. Це гарантувати незворотність реформи та стане опорою для напрацювання та ухвалення відповідних нормативно-правових актів.

Так, обов'язкового відображення в Основному Законі повинні мати положення стосовно утворення виконавчих органів обласних і районних рад та розподілу повноважень між ними із забезпеченням належних матеріальних, фінансових та організаційних умов для забезпечення здійснення ними власних і делегованих повноважень.

У свою чергу, адміністративний нагляд за діяльністю органів місцевого самоврядування, а також центральної влади на місцях мають здійснювати префекти.