Сергій Чернов: Харківщина готова стати платформою для підготовки законодавчих ініціатив для інноваційного розвитку країни

Своє бачення використання потенціалу регіону, зокрема промислового та інтелектуального, для пошуку шляхів підвищення конкурентоспроможності України висловив голова Харківської обласної, президент Асоціації Сергій Чернов на круглому столі, присвяченому темі інтеграції виробництва та науки, як основи стійкого розвитку економіки.

Захід відбувся у Навчально-бібліотечному комплексі Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого за участі голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова, народних депутатів, керівників промислових підприємств та наукових установ Харківщини.

Сергій Чернов зауважив, що Харківщина – саме той регіон України, який має найкращу базу для забезпечення інноваційного розвитку та підприємства, які на практиці впроваджують перспективні технології.

«Розробки Інституту електродинаміки НАН України дозволили організувати на Харківському заводі «Південкабель» виробництво екологічно безпечної високовольтної кабельно-провідникової продукції світового рівня, яка з успіхом використовується нині в нашій країні та експортується до ближнього і далекого зарубіжжя;

За даними Академії аграрних наук України трансфер інноваційних технологій в свою бізнесову діяльність здійснює понад 150 агрокомпаній Харківської області;

На машинобудівному заводі «ФЕД» впроваджено розроблену в Харківському фізико-технічному інституту нанотехнологію нанесення надтвердих покриттів на плунжери паливної апаратури для літаків», – навів приклади голова обласної ради.

Разом з тим Сергій Чернов зауважив, що практичні зусилля, спрямовані на інноваційний розвиток регіону і держави відбуваються на фоні зростання у світі конкуренції за таланти, що безперечно призводить до суттєвого витоку мізків. І протистояти цьому явищу окремий регіон не може – потрібна цілеспрямована державна політика.

«У 2020 році спливає термін реалізації рекомендацій «Стратегія інноваційного розвитку України на 2010-2020 роки в умовах глобалізаційних викликів». Отже вважаю доцільним, щоб Верховна Рада дев'ятого скликання провела парламентські слухання щодо інноваційного розвитку України у наступному десятиріччі та визначила шляхи підвищення конкурентоспроможності нашої держави в епоху економіки знань.

Харківська область готова стати дискусійним майданчиком й потужною платформою для підготовки системних та ефективних законодавчих ініціатив», – наголосив голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

Перед початком круглого столу ректор університету Василь Тацій продемонстрував Дмитру Разумкову приміщення бібліотечного комплексу, оснащеного за найсучаснішими зразками, яке відвідують понад 13 тисяч читачів користуючись книжковим фондом – понад 1 млн 430 тисяч видань із права та суміжних дисциплін, що викладаються у вузі.