Сергій Чернов: «Проєкт «Ефективна первинна медицина громаді» сприяв залученню прямих інвестицій у сільську місцевість

Голова Харківської обласної ради, президент Асоціації Сергій Чернов взяв участь у стратегічній моніторинг-сесії проєкту «Ефективна первинна медицина в громаді».

Коментуючи кроки проєкту, голова обласної ради зауважив, що роботу команди можна розділити на кілька частин, остання з яких невдовзі буде завершена.

«Проєкт ЄС «Ефективна первинна медицина в громаді» дав нам – депутатам, представникам громадських організацій, посадовцям та експертам – можливість працювати єдиною командою. Залишилося небагато – ми пройшли вже 80% шляху.

Перший етап. Ми можемо проаналізувати, що зроблено, які є досягнення, які були очікування і як вони реалізувалися. Звіти наших партнерів – учасників проєкту говорять про те, що кожний виконав свою роботу.

Безумовно, певні корективи у наші плани внесли обставини, пов'язані із COVID-19, але, в цілому, вони не заважають успішно завершити розпочату справу», - зазначив Сергій Чернов.

При аналізі реалізації другого етапу проєкту необхідно враховувати ситуацію у державі та регіоні навколо епідемії та вплив заходів з попередження її поширення на завдання проєкту, які, вважає Сергій Чернов, мають бути виконані проектною командою.

«Велика кількість людей завдяки проєкту та нашій команді отримала змогу навчатися. Наш ресурсний центр став комунікаційним та навчальним майданчиком, де працює проєктна група. Можливістю безкоштовного навчання вже скористалися більше 250 сімейних лікарів й отримали сучасну підготовку. Понад 70 з них планують розпочати власну справу. Думаю, що більшість з них, не маючи досвіду підприємницької діяльності, наважилася прийняти таке непросте рішення тільки після навчання в рамках проєкту. Вважаю це також досягненням. У подальшій перспективі результат буде бачитися більш переконливим», - наголосив голова обласної ради.

Також Сергій Чернов зауважив, що на другому етапі приділена значна увага роботі у територіальних громадах. Більше чотирьох тисяч людей взяли участь у ярмарках здоров'я, понад дві тисячі пройшли обстеження, отримали діагностику та своєчасно вирішили проблеми зі здоров'ям. Це також підтвердження ефективного формату роботи, його перспективність.

«Усім відомі проблеми медичного обслуговування у сільській місцевості. Особливо із забезпеченням кадрами. Випускники усіх медичних навчальних закладів області різних рівнів акредитації, молоді фахівці приймають рішення їхати у сільську місцевість, невеликі міста. Але для того, щоб ця тенденція зміцніла, потрібно продовжувати роботу із владою, щоб у молоді була мотивація працювати, аби були створені житлові та побутові умови, - вважає Сергій Чернов.

Інша складова роботи, що майже виконана – 25 проєктів, понад 7,5 млн грн коштів залучених за підтримки Європейського Союзу. Це прямі інвестиції у сільську місцевість – у розвиток матеріально-технічної бази, створення належних умов, де вони були необхідні. Це конкретна економічна складова, яка допомогла зрозуміти, що треба генерувати ідеї, писати проєкти, тільки у конкурентній боротьбі отримувати успішні результати. Вважаю, що майданчик для цього ми створили, підтвердження цьому – реалізовані мініпроєкти».

Щодо третього етапу: Сергій Чернов акцентував увагу на необхідності пошуку шляхів для ефективної реалізації напрацювань проєкту у подальшому.

У складі Асоціації об’єдналися 382 ради різного рівня, що складає 96,7% від загальної кількості місцевих рад Харківської області, у тому числі 18 об’єднаних територіальних громад