Партнери-бенефіціари виступають за продовження діяльності Ресурсного центру наймасштабнішого медичного проєкту області

Сьогодні партнери та команда проєкту «Ефективна первинна медицина в громаді» під час стратегічної моніторінг-сесії проаналізували результати роботи та внесли корективи до подальших планів, а також створили візію постпроєктної діяльності.

Керівниця управління обласної ради з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв'язків Олена Кулик коментуючи шлях впровадження проєкту на Харківщині, наголосила, що єдність учасників проєкту, як команди так і партнерів-бенефіціарів, у пошуку ефективних рішень підтверджує необхідність продовження роботи за напрямками визначними проєктом «Ефективна первинна медицина в громаді».

«Зосередимось на стратегії роботи утвореного у проекті Ресурсного центру. Ми не можемо закрити його після завершальної фази проєкту, оскільки напрацьований досвід буде корисним у перспективі», – вважає Олена Кулик.

Таке бачення діяльності Ресурсного центру в Харківській області поділяє й голова постійної комісії з питань бюджету Людмила Немикіна: «Робота по проєкту була змістовною й конструктивною, ми багато зробили. Реформа первинної ланки просувається і ми бачимо певні результати. Однак, крапку ставити ми просто не маємо права, адже Ресурсний центр – ефективна платформа для другого етапу реалізації медичної реформи на теренах регіону».

Перший віце-президент – виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області Микола Тітов зауважив, що на теперішньому етапі впровадження проєкту маємо проаналізувати позитивні й проблемні моменти.

«Те, що зробили для ланки первинної медицини – відкриття й облаштування амбулаторій, навчальні візити й ознайомлення з кращими практиками, всебічна підтримка сімейних лікарів – безумовно, дало сталий результат. Наші досягнення вкотре вирізняють Харківщину серед інших регіонів країни, як прогресивну та динамічну область. Маючи вже вагомий досвід, маємо проаналізувати, що зроблено, над чим варто працювати у подальшому, чи достатньо ресурсів для виконання запланованого», – сказав Микола Тітов.

Очільниця Північного департаменту Національної служби здоров'я Вікторія Мілютіна підкреслила, що проєкт «Ефективна первинна медицина в громаді» показав зацікавленість лікарів первинної ланки медицини у змінах, «більшість учасників проєкту з захопленням проходили навчання, опановували менеджмент та втілювали саме клієнторієнтовану модель надання медичної допомоги. Це була корисна практика, оскільки після завершення проєкту реформування сфери медицини буде продовжуватися».

Голова наглядової ради ГО «Агенція змін «Перспектива» Тетяна Гавриш зазначила, що проєкт «Ефективна первинна медицина в громаді» унікальний для України приклад співпраці та поєднання зусиль влади й громадянського суспільства.

«Усі учасники проєкту мали різні очікування щодо результатів. Зараз ми маємо чудовий шанс урівняти наші сподівання і після завершення проєкту зробити ґрунтовні висновки. Наш досвід на цьому проєкті: система ухвалення рішень, пошук спільних цінностей тощо стане у нагоді тим, хто буде задіян у подібних ініціативах. Варто визначитись, на чому буде базуватись наша подальша співпраця», – сказала Тетяна Гавриш.

У складі Асоціації об’єдналися 382 ради різного рівня, що складає 96,7% від загальної кількості місцевих рад Харківської області, у тому числі 18 об’єднаних територіальних громад