Проєкт «Ефективна первинна медицина в громаді» допоможе перейти до другого етапу реформи

На Чугуївщині проходить сесія стратегічного планування роботи проєкту «Ефективна первинна медицина в громаді». Координатор проєкту, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов разом із іншими учасниками заходу підбили підсумки та визначили план подальшіх дій реалізації Проєкту.

«Майже два роки реалізації проекту засвідчили, що значно зросла довіра населення до лікарів та до медичної реформи в цілому, бо наочні реальні позитивні зміни, – зазначив Сергій Чернов. – Робота, спрямована на розвиток первинної медицини в громаді, яку ми розпочали з нашими партнерами за підтримки Євросоюзу, не повинна зупинитися із закінченням проекту. Ми налаштовані й надалі сприяти розбудові ефективної первинної медицини у громадах».

Проєкт «Ефективна первинна медицина в громаді» стартував на Харківщині восени минулого року та триватиме до лютого 2021 року. Станом на кінець липня всі активності, які заявлені в рамках реалізації Проєкту, виконуються згідно плану.

Зокрема працює Ресурсний центр – комунікативний та навчальний майданчик для сільських лікарів, який є також і робочим місцем проєктної команди. На базі Ресурсного Центру безкоштовне навчання вже пройшли більше 250 сімейних лікарів, із них – понад 70 лікарів сімейної медицини, які планують розпочати автономну медичну практику, та 146 керівників з 31 центру первинної медико-санітарної допомоги Харківської області.

Систематично проводяться фахово-медичні тренінги (34) за участю провідних українських та європейських експертів, онлайн вебінари (21) та консультації (160 годин) для лікарів за різними тематиками. А також для лікарів, які планують працювати в статусі ФОП, проводять спеціальні модулі. За результатами навчальної програми 7 лікарів зареєструвалися як фізичні особи-підприємці та розпочали роботу власної автономної практики сімейної медицини. Всього по Харківській області станом на 01.07.2020 рік зареєстровано 13 лікарів-ФОП згідно даних НСЗУ.

Окрім того, для учасників проєкту проводилися навчальні тури, які допомагають закріпити отримані знання, а також побачити на власні очі, якою має бути сучасна медицина. Перший такий тур було організовано до Мукачева у вересні 2019 року за участю представників з семи ЦПМСД, а у березні 2020 року – десять сімейних лікарів відвідали Естонію.

У складі Асоціації об’єдналися 382 ради різного рівня, що складає 96,7% від загальної кількості місцевих рад Харківської області, у тому числі 18 об’єднаних територіальних громад