«Чи залишиться «місцева демократія» після децентралізації?»

Під такою назвою сьогодні відбулася онлайн експертна дискусія, присвячена децентралізації та обговоренню питання доступності демократичних свобод громадам після завершення децентралізації.

Участь в обговоренні взяли Микола Тітов, перший віце-президент – виконавчий директор Асоціації; Марк Воронов, завідувач кафедри конституційного і муніципального права юридичного факультету ХНУ ім.В.Н.Каразіна, експерт Мережі UPLAN; Олег Конотопцев, кандидат наук з держуправління, доцент кафедри місцевого самоврядування та регіонального розвитку Харківського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, експерт Мережі UPLAN; Костянтин Ліганенко, депутат Нововодолазької селищної ради, керівник ГО «Наступне покоління», а також експерти з місцевого самоврядування та регіонального розвитку, представники громадських організацій з Київської, Дніпропетровської та Львівської областей.

Захід організовано Фондом місцевої демократії та Центром політико правових реформ за участі експертів Громадської мережі публічного права та адміністрації UPLAN у межах Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

В результаті онлайн зустрічі, учасники вирішили рекомендувати Центру політико правових реформ узагальнити інформацію та підготувати пропозиції до центральних органів влади щодо вдосконалення процедур місцевої демократії, у тому числі, шляхом прийняття законів про місцеві референдуми, про самоорганізацію населення тощо.

Окрім того, досягнуто принципової згоди продовжити роботу в такому форматі із залученням до участі фахівців з усіх регіонів України.

Карта-схема територіальних громад та районів Харківської області.

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 53 громади, 7 районних рад та Харківська обласна рада, що складає 95,3% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...