Сьогодні – 34 річниця Чорнобильської катастрофи

Звернення президента Асоціації, голови Харківської обласної ради Сергія Чернова з нагоди Міжнародного дня пам'яті жертв радіаційних аварій і катастроф.

Шановні земляки!

Вибух на Чорнобильській атомній електростанції 26 квітні 1986 року став чорною сторінкою у світовій історії. Мільйони людей у різних країнах потерпіли від впливу радіації. Досі неможливо осягнути втрати, які нанесла ця найпотужніша техногенна катастрофа двадцятого сторіччя: економічні збитки, забруднене навколишнє середовище, і, найстрашніше, зламані долі людей, які втратили здоров'я, близьких, змушені були назавжди залишити рідні міста та села.

Ми маємо сьогодні схилити голови в пам'ять про тих, хто врятував людство від невидимого ворога – радіації. Ніхто тоді не міг осягнути масштаби трагедії й навіть не думав про ступінь особистого ризику. Пожежні, рятівники, військовослужбовці, лікарі, усі, хто був долучений до ліквідації аварії та її наслідків, справжні герої!

Минуло понад тридцять років з моменту аварії, а біль від тієї страшної біди не вщухає. Органи місцевого самоврядування Харківщини розуміють важливість всебічної підтримки й забезпечення соціальних гарантій усім, хто постраждав внаслідок катастрофи. Глибоко вдячні за просвітницьку роботу, що провадять громадські організації ліквідаторів аварії на ЧАЕС, спрямовану на формування екологічної свідомості.

На жаль, вибух на Чорнобильській АЕС – не єдина радіаційна аварія, яка мала важкі наслідки для навколишнього середовища й здоров'я громадян. За міжнародною шкалою INES, ядерні аварії та інциденти класифікуються за 7 рівнями. Лише дві катастрофи за весь час спостережень – у 1986 році український Чорнобиль та у 2011 японська Фукусіма-1 належать до найвищого, 7 рівня, за екологічними наслідками довкіллю й небезпеки для населення.

Подвиги героїв-ліквідаторів радіаційних катастроф завжди будуть прикладом відданого служіння людству для прийдешніх поколінь. Зичу усім добра, натхнення та здоров'я на довгі щасливі роки.