Децентралізація: проблеми та перспективи

Вплив реформи децентралізації на адміністративну діяльність ОТГ обговорили сьогодні під час всеукраїнського онлайн-діалогу.

Участь в нараді взяли народні депутати, представники Мінрегіону, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, обласних рад та об'єднаних територіальних громад, науковці тощо.

Харківщину представили Микола Тітов, перший віце-президент – виконавчий директор Асоціації, депутат Харківської обласної ради, Олена Кулик, начальник Управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв'язків Харківської обласної ради та Веніамін Сітов, Мереф'янский міський голова, віце-президент Асоціації.

В ході діалогу учасники обговорили ряд проблемних питань, що стосуються реалізації реформи з децентралізації влади в Україні, адміністративно-територіального устрою, об'єднання територіальних громад та виконання ними власних повноважень.

Представники місцевого самоврядування визначили чотири основних напрямки, які потребують опрацювання:
1. Завершення процесу формування громад та передачі їм повноважень.
2. Організаційна спроможність органів місцевого самоврядування ОТГ здійснювати розширені повноваження.
3. Повноваження місцевого самоврядування на субрегіональному рівні. Уникнення дублювання цих повноважень між різними рівнями рад місцевого самоврядування, органами державної влади та місцевого самоврядування.
4. Залучення громадськості та взаємодії із зацікавленими у реформі сторонами.

Окрім того обговорили питання підбору та підготовки кадрів місцевого самоврядування, запровадження тестування та підвищення кваліфікації та необхідність створення недержавних закладів з підготовки й перепідготовки кадрів для місцевого самоврядування.

З вищезазначених питань будуть підготовлені пропозиції до Мінрегоіну, як основного виконавця заходів з децентралізації.

Захід проведено Програмою «Добре врядування», яка реалізується за підтримки гранту від Luminate та National Endowment for Democracy.