У Мінрегіоні проходять останні узгодження перспективних планів формування територій громад

Микола Тітов, перший віце-президент – виконавчий директор Асоціації взяв участь в онлайн-нараді з підготовки перспективних планів формування територій громад Харківської, Волинської, Житомирської, Луганської, Миколаївської, Хмельницької областей.

До погоджувальної онлайн-наради, що проводилася Мінрегіоном, на відміну від попередніх етапів консультацій було залучено лише представників всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, а також в якості спостерігачів народних депутатів України – членів підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Обговорення проводилося з метою врегулювання розбіжностей щодо проектів перспективних планів формування територій громад областей. Раніше вже було проведено три етапи консультацій, під час яких, представники органів місцевого самоврядування відштовхуючись від критеріїв, які дають громадам найбільші можливості для розвитку, висловлювали свої думки та пропозиції.

Сьогоднішня погоджувальна онлайн-нарада щодо спірних позицій проектів перспективних планів формування територій громад – остання стадія перед тим, як вони потраплять на розгляд урядового комітету і Кабінету Міністрів. Усі перспективні плани Уряд має прийняти вже у квітні.

У Мінрегіоні наголошують, що досить важко створити скрізь ідеальні плани, які б задовольнили усіх. З огляду на це, по багатьом громадам будуть прийматися компромісні рішення, спираючись здебільшого на методику формування спроможних громад. Окрім того, наступного тижня погоджувальні онлайн-наради мають відбутися по перспективних планах усіх областей.

Довідково: Відеоконференції з підготовки перспективних планів формування територій громад та з формування адміністративно-територіальних одиниць базового субрегіонального рівня проходять за сприяння Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.