Як громади інтегруються в сучасний онлайн-простір на прикладі Мереф’янської міської ОТГ

Громада не може ефективно працювати в обмеженому інформаційному просторі без сучасних комунікаційних технологій. Також громаді важче вистояти в умовах пандемії та карантину, не маючи можливості водночас працювати дистанційно та бути на зв’язку із великою кількістю людей, організацій і виконувати свої обов’язки.

Упродовж 2017-2019 років Програма DOBRE надавала підтримку громадам для комплексного переоблаштування приміщень для сесійних засідань. Деякі громади взагалі не мали відповідного приміщення. Депутати ради збирались в кабінеті голови, будинку культури, школі тощо. Відтак, 62 громади зробили сучасні ремонти і встановили обладнання, яке забезпечує виконання наступних функцій:

• робити відео-запис засідань органів місцевого самоврядування;
  • організовувати Скайп-наради із використанням камери та проектора;
  • здійснювати аудіо-супровід засідань ради ОТГ завдяки системі гучномовців із   звукопідсилювачем та мікрофонами;
  • демонструвати відео-інформацію, презентаційні слайди, інфографіки, статистичні дані, робочі документи із   виведенням їх на екран під час сесії та/або Скайп-дискусії;
  • проводити електронне голосування та підводити його підсумки.

У результаті в громадах зв’явилися сучасні та оснащені сучасною технікою зали для зібрань, де приймають найважливіші рішення задля добробуту та ефективного розвитку громад. Всі без винятку громади підкреслюють, що зали засідань перетворилися на центральне місце, де можуть зібратися не тільки депутати місцевих рад, а і працівники адміністрації, молодь, неурядові організації, мешканці громади, щоб у оновленому приміщенні разом досягти виважених рішень, пройти навчання, провести зустрічі із представниками делегацій з інших міст та країн, отримати поради спеціалістів з України та цілого світу і долучитися до спілкування із світовою спільнотою за допомогою інформаційних технологій.

Мереф’янська громада

У рамках Програми DOBRE та за співфінансування із міського бюджету громада придбала і встановлила програмний комплекс: «Рада Голос» для голосування депутатами ради; бездротові електронні пульти для голосування; проектор; моторизований екран; фліпчарт-дошку; виконано ремонтні роботи у приміщенні сесійної зали, придбано меблі.

Процес голосування за допомогою «Рада Голос» дозволив позбавитися ручного підрахунку голосів. Відтепер усі голоси депутатів відображені на екрані, що забезпечує прозорість у прийнятті рішень місцевою радою. На екран також можна виводити необхідну інформацію, візуально представляти доповіді та статистичну інформацію.

Секретар Мереф’янської міської ради Тетяна Дядченко зазначає: «Облаштування сесійної зали дало можливість осучаснити роботу депутатського корпусу та проводити навчальні заходи, представляти інформацію у зручній для сприйняття формі, забезпечувати приєднання необхідних спеціалістів до обговорення і миттєво інформувати мешканців про перебіг засідань, та ознайомлювати їх із прийнятими рішеннями через розміщення відео і аудіо файлів в Інтернет».

Зала відкрита і для проведення зустрічей та тренінгів, ініційованих громадськими організаціями, молодіжною радою, органами самоорганізації населення (ОСН), об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) Мереф’янської громади.

«Зала зібрань сприяє поліпшенню якості спілкування, а також служить в якості громадського простору і будує соціальні зв’язки між членами громади. Раніше було важко проводити тренінги, бо не було сучасного обладнання. Застосування такого додатково обладнання як проектор, екран, фліпчарт допомагає покращити розуміння викладеного матеріалу, забезпечує візуалізацію різноманітних матеріалів.» – підкреслила голова Молодіжної ради Вероніка Чупріна.

Посилання на сайт громади: https://merefaotg.gov.ua/

Джерело https://decentralization.gov.ua/news/12334