Сергій Чернов: Потрібно розвивати спектр можливостей місцевої дипломатії для залучення інвестицій

Президент Асоціації, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов взяв участь у нараді щодо актуальних питань європейської інтеграції, яку провів сьогодні у Будинку рад Віце-прем'єр-міністр з європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба.

На заході були присутні народні депутати, голови постійних комісій та депутати обласної ради, керівники установ та організацій Харківщини.

Як зазначив в ході наради голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, реформи, що проводяться сьогодні у напрямі децентралізації на перший план виводять державну регіональну політику і роль регіонів, муніципалітетів безумовно зростає.

«Звісно, необхідно посилювати відповідальність. Потрібно розвивати спектр можливостей місцевої дипломатії для залучення інвестицій. Показники зовнішнього товарообігу, а це 3 млрд 300 млн доларів, які ми сьогодні маємо в регіоні, у тому числі 30 відсотків з країнами ЄС, свідчать про позитивну динаміку. Однак не можуть задовольнити, враховуючи потенціал нашого регіону, промислові та інтелектуальні можливості, які ми не використовуємо в повній мірі, – наголосив Сергій Чернов. – Щоб прийшов інвестор, насамперед, слід сформувати довіру до влади, встановити прозорі умови і зрозумілі механізми, лише тоді будуть реалізовані важливі для нас проєкти».

Сергій Чернов підкреслив, що обласна рада, депутатський корпус провадить активну місцеву дипломатію: понад 100 заходів міжнародного та міжрегіонального співробітництва, 15 угод з різними країнами. «Але не обсяги заходів є визначальним фактором ефективності роботи, а саме кількість реалізованих проєктів та коштів, які вдалось залучити для розвитку територій. В області ми реалізуємо багато проєктів, які фінансуються Європейським Союзом. Ми пройшли міжнародний аудит і це дає надію, що ми збережемо цю динаміку, напрацюємо нові інституції і разом з усіма гілками влади об'єднаємо зусилля, щоб підсилити європейський вектор роботи, як результат, матимемо насамперед розвиток економіки, підвищення якості послуг та рівня життя людей», – наголошує голова облради.

Також керівник депутатського корпусу області наголосив на важливості організації роботи з навчання кадрів усіх органів влади працювати за європейськими принципами: «Маю надію що Школа Європейського союзу з підготовки кадрів для органів державної влади і місцевого самоврядування відкриє штаб-квартиру в Україні, я виступав з цією пропозицією у вересні на щорічній конференції CORLEAP. Ця ідея полягає в тому, щоб ми змогли залучити кращі практики з країн Європейського Союзу й використати досвід, який там накопичений багатьма десятиріччями».