У Будинку рад підбили підсумки реалізації на Харківщині проєкту «Ефективна первинна медицина в громаді»

На Харківщині другий рік поспіль успішно реалізується проєкт «Ефективна первинна медицина в громаді, завдяки якому сільські лікарі мають можливість отримувати необхідні знання і ресурси для того, щоб надавати сучасні, високоякісні медичні послуги. У Будинку рад відбулося засідання Ради партнерів-бенефіціарів проєкту, на якому підбили підсумки реалізації другого проектного року.

"Враховуючи перший рік навчання для адміністративних команд ЦПМСД, у якому взяли участь понад 200 сімейних лікарів та 100 керівників з 19 закладів, нові групи навчання були сформовані таким чином, щоб охопити максимально можливу кількість ЦПМСД області, - зазначила менеджерка проєкту Анна Воротинцева. - Було сформовано 2 навчальні групи, до складу яких увійшли 112 представників адміністративних команд ще 12 ЦПМСД (Печенізького, Зміївського, Богодухівського, Великобурлуцького, Сахновщинського, Зачепилівського, Дергачівського районів, м. Лозова, м. Люботин, Чкаловської, Оскільської та Малинівської ОТГ".

Головні лікарі та їх заступники, економісти та бухгалтери вчаться вирішувати нові управлінські завдання, отримують роз'яснення щодо юридичних та кадрових питань, підходів до роботи з персоналом за нової системи фінансування, складають фінансові плани.

Також сформовано третю групу сімейних лікарів, які в подальшому планують розпочати автономну медичну практику. Молоді фахівці навчаються покроково організовувати приватну практику, створювати сервіс та комунікувати з пацієнтами.

На базі Ресурсного центру пройшло 5 фахово-медичних тренінгів та 2 вебінари для сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів за участю провідних українських та європейських експертів. Понад 80 учасників вивчали наступні теми: «Де знайти нові знання лікарям «первинки», «Як знайти спільну мову з пацієнтом та відчувати себе комфортно у відносинах з ним», «Реабілітація пост-інсультного стану»; «Клінічна кардіографія».

11 керівників закладів первинної медицини Харківської області взяли участь у стаді-турі до м. Мукачево. Учасники мали змогу вивчити досвід організації сервіс-менеджменту у місцевому ЦПСМД для подальшого впровадження змін в закладах Харківської області.
В рамках проєкту проведено три Ярмарки здоров'я - у смт Золочів, смт Солоницівка, смт Шевченкове.

Під час огляду на Ярмарках медики обстежили понад 1500 дорослих та дітей та виявили у 10 дітей - короткозорість, у 20 - початкову стадію глаукоми, у 19 жінок - мастопатію, у п'ятнадцяти - кісту, у чотирьох - фиброаденому, у 27 - діагностували катаракту, у 40 - синдром сухого ока, у 30 - виявили короткозоркість, у двох людей діагностували гіпертонічну хворобу та цукровий діабет.

"В рамках проєкту заплановано всего 15 подібних заходів, чотири ми вже провели, п'ятий відбудеться 15 лютого в смт. Коломак, - відмітила менеджерка проєкту. - Таким чином ми зможемо привернути увагу и поширити знання мешканців громад у питаннях профілактики хвороб та збереження власного здоров'я".

Також в Харківському національному медичному університеті відбувся Ярмарок вакансій для студентів та випускників медичних закладів вищої освіти. Інформацію про вакансії на ярмарку презентували 17 медичних установ Харківської області. Майбутні медики могли безпосередньо поспілкуватися з роботодавцями та поставити їм актуальні питання. Усього у заході взяли участь понад 600 студентів-медиків.

На 2020 рік заплановано другий етап конкурсу міні-грантів для медичних стартапів (приватних практик сімейної медицини) та громад (органів місцевого самоврядування та центрів первинної медико-санітарної допомоги).

Довідково. Проєкт «Ефективна первинна медицина в громаді» стартував на Харківщині восени 2018 року і триватиме до лютого 2021 року. Проєкт реалізується в рамках програми ЄС «Підтримка громадянського суспільства, місцевих влад та прав людини в Україні» та фінансується Європейським Союзом.

Мета - підтримати і посилити на старті реформування первинну ланку сільської медицини.

Проект реалізується Харківською обласною радою в партнерстві з Асоціацією органів місцевого самоврядування Харківської області, ГО «Агенція змін «Перспектива» та ГС «Українсько-німецька медична асоціація».

У складі Асоціації об’єдналися 382 ради різного рівня, що складає 96,7% від загальної кількості місцевих рад Харківської області, у тому числі 18 об’єднаних територіальних громад