Сергій Чернов: Методологію наймасштабнішого медичного проєкту області слід використовувати і по завершенні гранту

Участь у засіданні Ради партнерів-бенефіціарів проєкту «Ефективна первинна медицина в громаді» взяли голова Харківської обласної ради, голова Ради партнерів-бенефіціарів Сергій Чернов, заступник голови Ради партнерів-бенефіціарів, голова постійної комісії з питань бюджету облради Людмила Немикіна, перший віце-президент – виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області Микола Тітов, голова Наглядової ради ГО «Агенція змін «Перспектива» Тетяна Гавриш.

Йшлося про стан реалізації заходів в першому півріччі другого року виконання проєкту, організаційно-кадрові питання. Також розглянули пропозиції щодо організації проведення конкурсу міні-грантів у поточному році.

Учасники засідання, обговорюючи підсумки дії в регіоні проєкту, наголосили на його значущості для формування ефективної ланки первинної медичної допомоги у громадах області. Разом з тим проєкт відкрив й болючі місця, зокрема наголошувалося на низькому рівні поінформованості людей щодо того, яку саме допомогу вони можуть отримати, звернувшись до сімейних амбулаторій або лікарів приватної практики.

В ході проведення Ярмарків здоров'я в районах області у людей діагностують захворювання, уникнути яких можна завдяки своєчасній профілактиці. З огляду на це голова Харківської обласної ради Сергій Чернов підкреслив, що позитивний досвід, з інформування громад зокрема, набутий під час втілення проекту, потрібно провадити і надалі.

Голова облради виступив з ініціативою щодо подальшого функціонування Ресурсного центру, який було створено в рамках проекту, у якості платформи для продовження широкої інформаційної кампанії відносно надання медичних послуг, залучення фахових спеціалістів для продовження практики профілактичних оглядів в населених пунктах області.

«На жаль, не має системної роботи з інформування людей про хід медичних перетворень. Позитивний досвід, який напрацьовано завдяки проєкту, потрібно систематизувати і продовжувати плідну роботу після його завершення. Проєкт можна вважати ефективним, якщо він має продовження навіть після завершення гранту. Харківська обласна рада розуміє необхідність підсилення медичної складової у громадах, як партнер проєкту обов'язково використовуватиме потенціал Ресурсного центру та надасть для цього відповідну фінансову підтримку. Продовжувати розвивати медичну галузь регіону також можна і через обласний конкурс міні-проєктів «Разом у майбутнє», - зауважив Сергій Чернов.

Як повідомила секретар Ради партнерів-бенефіціарів, начальник управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв'язків виконавчого апарату обласної ради Олена Кулик, проєкт сприяв зростанню у регіоні кількості фізичних осіб-підприємців, які впроваджують приватну медичну практику. Зокрема час дії проєкту зареєстровано 16 лікарів, які є фізичними особами-підприємцями: по два у Лозовій та Мерефі, по одному у Вовчанську, с. Бугаївка Ізюмського району, смт Близнюки, смт Донець Балаклійського району, смт Слобожанське Зміївського району.

Тож під час засідання було ухвалено рішення додати до участі у конкурсі міні-грантів, а це компонента обласної ради проєкту, третю групу, а саме лікарів приватної практики сімейної медицини. Сума гранту для третьої групи складає до 150 тис. грн кожному учасника. Нагадаємо, перша група конкурсантів - Центри первинної медико-санітарної допомоги, Центри первинної медичної допомоги, які є некомерційними підприємствами та комунальною власністю громад; друга група – органи місцевого самоврядування, на території яких функціонують заклади первинної ланки медицини).

Проєкт "Ефективна первинна медицина в громаді" втілюється в рамках програми ЄС "Підтримка громадянського суспільства, місцевих влад та прав людини" реалізується Харківською обласною радою у партнерстві з Асоціацією органів місцевого самоврядування Харківської області, ГО "Агенція змін "Перспектива" та ГС "Українсько-Німецька Медична Асоціація". Сума 2-го траншу у рамках проєкту, що буде спрямовано на потреби поточного року, складає 225 620 євро.

У складі Асоціації об’єдналися 382 ради різного рівня, що складає 96,7% від загальної кількості місцевих рад Харківської області, у тому числі 18 об’єднаних територіальних громад