Майже чотириста мешканців Солоницівки безкоштовно перевірили своє здоров’я

У смт. Солоницівка пройшов Ярмарок здоров'я. Протягом заходу чотириста дорослих та дітей змогли безкоштовно пройти різноманітні дослідження та отримати важливу інформацію про стан свого здоров'я.

За словами організаторки заходу, виконавчої директорки «Українсько-Німецької Медичної Асоціації» Христини Чайки, ярмарок здоров'я в Солоницівці ставив за мету підвищити рівень мотивації людей вести здоровий спосіб життя та спонукати їх стежити за власним станом здоров'я.

"Приємно бачити, що Ярмарок здоров'я підвищує зацікавленість населення в збереженні свого здоров'я, - зазначила організаторка заходу, виконавча директорка «Українсько-Німецької Медичної Асоціації» Христина Чайка. У нас добра мета - ми допомагаємо населенню слідкувати за здоров'ям та попереджувати розвиток як гострих,так і хронічних захворювань. Бути освідченим реальним станом свого здоров'я, а ще знаходити потрібного спеціаліста, а не того, кого порекомендували в інтернеті".

На ярмарку відвідувачі мали можливість поспілкуватись з сімейними лікарями, здати аналіз на визначення рівня цукру в крові, зробити кардіограму та УЗД серця, виміряти тиск та пройти діагностику у медиків різних галузей (онколога-мамолога, дерматолога-онколога, ендокринолога, офтальмолога). Черги вибудовувалися перед кожним видом досліджень. Найбільшою популярністю користувалася ЕКГ та УЗД серця, також чимало бажаючих було перевірити зір.

"Я приїхала до доньки в гості, сама живу в Сковородинівці. Коли почула про ярмарок - відразу вирішила сходити і перевіритись, - поділилась учасниця заходу Тамара Брагарь. - Я пройшла кардіолога, офтальмолога, здала кров на цукор. Такі ярмарки дуже потрібні. Дуже зручно, коли всі спеціалісти знаходиться в одному місці. Якби у нас провели такій захід"

Для маленьких відвідувачів працював інтерактивний майданчик «Плюшевий лікар», де студенти та аспіранти Харківського медичного університету навчали дітей не боятися лікарів і сприймати візити до медиків як веселу розвагу. Вони перевтілювалися в лікарів та проводили обстеження ведмедика як повноцінного пацієнта.

Також відвідувачі охоче брали участь у навчаннях з надання першої медичної невідкладної допомоги, які провели медики навчально-тренувального відділу КЗОЗ «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф». Вони детально роз'яснили, як діяти в різних ситуаціях та продемонстрували на симуляторах техніку проведення серцево-легеневої реанімації, яка включає закритий (непрямий) масаж серця та штучну вентиляцію легень. Також було розглянуто різновиди кровотеч й алгоритми їх зупинки (накладання пов'язок та джгута).

"Вмінням надати першу медичну допомогу може оволодіти будь-хто незалежно від професії. Адже травма або нещасний випадок можуть виникнути у будь-який момент. Від своєчасно допомоги залежить не лише успіх подальшого лікування, а інколи й життя людини, - зазначила Юлія Мірошніченко, головний фельдшер навчально-тренувального відділу КЗОЗ «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф».

Під час огляду на Ярмарку здоров'я медики діагностували у двох пацієнтів гіпертонічну хворобу та цукровий діабет, 6 людей отримали направлення на обстеження до лікарні.

Нагадуємо, що це вже третій Ярмарок здоров'я, який відбувся в рамках проєкту "Ефективна первинна медицина в громаді". Перший з них пройшлов в Пісочині 18 серпня 2019 року, другий - 12 жовтня 2019 у місті Золочів. На заходах свій стан здоров'я перевірили понад 1300 відвідувачів. Планується, що до лютого 2021 року на Харківщині пройде ще 13 подібних Ярмарок.

Довідково. Ярмарок здоров'я – частина проекту "Ефективна первинна медицина в громаді", що реалізується в рамках програми ЄС "Підтримка громадянського суспільства, місцевих влад та прав людини" та фінансується Європейським Союзом.

Проект реалізується Харківською обласною радою у партнерстві з Асоціацією органів місцевого самоврядування Харківської області, ГО "Агенція змін "Перспектива" та ГС "Українсько-Німецька Медична Асоціація".

Проект створено задля розбудови ефективної первинної медико-санітарної допомоги у громадах Харківської області шляхом підвищення обізнаності громадськості про медичну реформу, навчання та консультування лікарів, керівників медзакладів та представників місцевого самоврядування, надання міні грантів для покращення медичних послуг та вивчення кращих місцевих та міжнародних практик.

У складі Асоціації об’єдналися 382 ради різного рівня, що складає 96,7% від загальної кількості місцевих рад Харківської області, у тому числі 18 об’єднаних територіальних громад