Фінляндія завершує головування в Європейській Раді активними діями для територіального розвитку ЄС

Міжнародний дводенний семінар ESPON «Стан європейської території: цифрові інновації, що прокладають шлях до територіальної згуртованості» організований в останні дні осені в рамках Програми співробітництва ESPON 2020 у столиці Фінляндії, яка завершує головування в Європейській Раді 31 грудня 2019 р.

Метою міжнародної зустрічі експертів і вчених, фахівців-практиків та представників центральних, регіональних та місцевих влад була підтримка розробки узгодженої політики для сприяння гармонійному розвитку і згуртованості європейської території.

Семінар зібрав понад 200 учасників з 26 країн Європи. Харківську область представляв радник з питань міжнародного співробітництва Асоціації органів місцевого самоврядування Олексій Кирюхін.

Перший день був присвячений двом новим публікаціям ESPON: доповіді «Стан європейської території» і аналітичного огляду «Цифрові інновації в міських районах: рішення для міст, які стійко і вільно працюють». Також були розглянуті інструменти для об'єднання зусиль в рамках поточної діяльності ESPON.

• Доповідь «Стан європейської території» є важливою віхою для програми ESPON і містить вичерпний аналіз тенденцій розвитку територій, пов'язаних з більш розумною, зеленої і більш соціальної Європою. Це те, що зближує Європу зі своїми громадянами.
  • Аналітичний огляд по цифровим інноваціям випливає з основної теми головування Фінляндії. У ньому розглянуто як орієнтовані на людину інновації підвищать якість життя та екологічний розвиток, а також прискорять економічне зростання.

У другий день учасники зосередилися на чотирьох партнерствах: цифровий перехід, енергетичний перехід, кругова економіка і житло. Крім того, був зроблений детальний огляд майбутньої діяльності Програми ESPON.
За допомогою різних презентацій та інтерактивних семінарів учасники отримали новітні дані, що відносяться до досліджень в області цифрової трансформації, кругової економіки, малих і середніх підприємств, зеленої інфраструктури та екосистемних послуг, конкретних типів територій, міських і сільських зв'язків, а також міграції, старіння і якості житла.

Семінар був призначений, перш за все, для політиків і зацікавлених сторін, яким необхідно чітке розуміння проблем розвитку і потенціалу їх території в контексті регіональної політики ЄС та європейських програм на період після 2020 року (перш за все, територіального та міського порядку денного, з особливим акцентом на ефективне управління і цифрову трансформацію).

Довідка. ESPON (Європейська мережа спостережень за просторовим плануванням) - це програма прикладних досліджень (розпочата у 2002 році), спрямована на підтримку розробки політики територіального розвитку в Європі. З цією метою в рамках програми створюються широкі і систематизовані дані про територіальні тенденції, пов'язаних з різними економічними, соціальними та екологічними аспектами, з метою визначення потенціалу регіонів, міст і більших територій і економічних проблем, з якими вони стикаються.