Регіони-партнери продовжують розвивати співробітництво з Харківською областю

В рамках розширення гуманітарних зв'язків між Регіональною Радою Південної Карелії Фінляндії та Харківською обласною радою відбувся ознайомчий візит радника Асоціації органів місцевого самоврядування з питань міжнародного співробітництва Олексія Кірюхіна до м. Лаппеенранта і м. Іматра для вивчення досвіду міжмуніципального співробітництва з розвитку пізнавального геотуризму і рекреації.

Протягом останніх двох років 9 муніципалітетів Регіону Південна Карелія створили Саймааський геопарк уздовж узбережжя озера Саймаа. Цей геопарк було включено до Європейської мережі геопарков, яка в даний час налічує більше 70 постійних членів.

На сьогодні європейські геопарки розширили свої функції, і крім пізнавального туризму, є стійкими майданчики для розвитку малого і середнього бізнесу, сфери послуг, надають при цьому безпосередній вплив на території, покращуючи умови життя жителів своїх громад і навколишнього середовища, створюють при цьому нові робочі місця.

Вченими Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна підготовлений проект створення геопарка «Верхнє Придонцов'я» в Харківській області для залучення туристів, які цікавляться історією Землі та для цілей сталого соціально-економічного розвитку Ізюмської об'єднаної громади.

Довідка. Європейський геопарк - це територія, яка включає в себе певну геологічну спадщину і стратегію сталого територіального розвитку, яка підтримується європейською програмою сприяння розвитку. В даний час Європейська мережа геопарков складається з 74 геопарков в 23-х європейських країнах. Європейські геопарка грають активну роль в економічному розвитку муніципалітетів, пов'язаних з геологічною спадщиною за рахунок поліпшення загального образу територій в інформаційному просторі ЄС і розвитку геотуризму.