Сергій Чернов: Ситуація із місцевим самоврядуванням на Сході України потребує особливої уваги

Президент Асоціації, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов відкрив панельну дискусію, присвячену особливостям впровадження реформи самоврядування на Сході України, яка проходить в рамках виставки «Схід-Експо – 2019».

В Києві 8 та 9 листопада проходить виставка «Схід-Експо – 2019». Організатори повідомляють, що виставка спрямована на зміцнення зв'язків між підприємствами Донецької, Луганської та Запорізької областей з рештою України, ЄС та іншими країнами, на створення нових можливостей для партнерства та співпраці.

У числі заходів «Схід-Експо – 2019», низка дискусійних панелей з актуальних економічних питань. Окрема дискусія - «Реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади: на центральному, регіональному та місцевому рівнях. Особливості проведення реформ на Сході України». Метою зустрічі визначено поширення позитивного досвіду реформи децентралізації та обговорення питань реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади: на центральному, регіональному та місцевому рівнях, враховуючи особливості проведення реформ на Сході України.

У дискусії, беруть участь керівник Програми ООН із відновлення та розбудови миру Віктор Мунтяну, представники місцевого самоврядування східних регіонів, експерти з державного управління та права, посадовці виконавчих органів влади. У ролі модератору заходу – президент Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

Протягом зустрічі її учасники мають обговорити питання проведення виборів та вдосконалення виборчого законодавства, фінансової децентралізації, процесу добровільного об'єднання територіальних громад. Особлива увага приділяється особливостям впровадження реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади у Донецькій та Луганській областях.

У вступному слові Сергій Чернов зазначив, що Донецька та Луганська області потребують особливої уваги як у контексті нормотворчого процесу, так і у питаннях забезпечення ефективної діяльності органів влади усіх рівнів. Збройне протистояння, передовсім, відбивається на територіях, що безпосередньо межують із зоною проведення операції об'єднаних сил.

«Ситуація з місцевим самоврядуванням на цих територіях викликає занепокоєння, оскільки вступає у протиріччя із чинним законодавством, не відповідає вимогам Конституції та Європейської хартії місцевого самоврядування, ставить питання стосовно спроможності та, навіть, легітимності більшості представницьких органів влади.

У серпні 2015 р. ЦВК встановила неможливість проведення відповідно Закону «Про місцеві вибори» чергових виборів депутатів районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад Донецької і Луганської областей та відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2015 року до 91 місцевої ради Донецької області та 31 місцевої ради Луганської області.

Таким чином, депутати місцевих рад, де чергові вибори у жовтні 2015 року не проводилися, вже 9 років виконують повноваження. Місцеві ради продовжують приймати рішення з питань бюджету, управління спільною власністю територіальних громад, інші важливі рішення для забезпечення функціонування інфраструктури, соціального та економічного розвитку територій, легітимність яких, за певних обставин, можна піддати сумніву.

До того ж, 1,5 млн виборців у Донецькій та 800 тис виборців у Луганській областях, на територіях, підконтрольних Українській владі, позбавлені права на обрання ними єдиного представницького органу регіонального рівня – обласної ради», - зазначив Сергій Чернов.