Сергій Чернов: Ланцюжок від подання заявки до реалізації проєкту треба забезпечити контролем та відповідальністю

Хід реалізації мініпроєктів – переможців обласного конкурсу «Разом в майбутнє» та пропозиції змін і доповнень до Положення про порядок проведення конкурсу обговорили сьогодні на засіданні Конкурсного комітету у Будинку рад, яке провів президент Асоціації, голова обласної ради Сергій Чернов.

Загалом у 2019 році реалізовується 305 мініпроєктів на загальну суму 80,3 млн грн, в тому числі з обласного бюджету 39,9 млн грн.

Станом на сьогодні завершено реалізацію та вручено Сертифікати 218 проєктам (73% від загальної кількості проєктів-переможців).

Стовідсотково реалізовано проєкти у Богодухівському, Валківському, Золочівському, Куп'янському, Нововодолазькому, Шевченківському районах, Роганській, Старовірівській, Чкаловській, Оскільській, Нововодолазькій, Пісочинській, Малинівській та Коломацькій ОТГ.

Найнижчі темпи реалізації та відкриття проєктів у:

• Старосалтівської ОТГ (25% , з 4 проєктів відкрито 1),
  • Близнюківському районі (44%, з 9 відкрито 5),
  • Вовчанському районі (50%, з 6 відкрито 3).

За інформацією районів, протягом жовтня планується відкрити 35 проєктів, таким чином буде реалізовано та вручено сертефікати 253 проєктам.

На думку Сергія Чернова, той факт, що цьогоріч районам надано можливість реалізовувати мініпроєкти не з червня, а з початку року, не справило позитивного ефекту на процес втілення проєктів і фінансову дисципліну конкурсантів у частині обов'язкової звітності, що унеможливлює якісний контроль.

«Сьогоднішнє засідання комітету зібрали за результатами перевірки аудиторською службою обласної комплексної програми «Розвиток місцевого самоврядування в Харківській області на 2017 – 2021 роки» у частині проведення щорічного конкурсу мініпроєктів «Разом в майбутнє», – говорить Сергій Чернов. – Аудиторська служба надала пропозиції, які стосуються підвищення контрольних функцій Конкурсного комітету за реалізацією мініпроєктів. А також щодо відповідальності тих, хто реалізує мініпроєкти на місцях».

«Прийняті рішення, – коментує голова облради підсумки засідання, –стосуються зокрема того, що заявка, яку подає ініціативна група або громадська організація, яка перемагає у конкурсі, має відповідати остаточній реалізації мініпроєкту. На це звернули нашу увагу і ми напрацювали належні механізми. Конкурсний комітет підтримав означені пропозиції й ми виноситимемо проєкт змін до Положення про конкурс «Разом в майбутнє» на розгляд чергової сесії обласної ради».

Відповідальність треба підвищувати, наголошує голова облради. Головне, щоб ініціативна група чи громадська організація, чий проєкт став переможцем, досягла поставленої мети. Ланцюжок від подання заявки до реалізації проекту, на усіх стадіях треба забезпечити контролем та відповідальністю.