Повноваження нових районних рад: соціальна сфера, дороги та екобезпека

У разі подальшого впровадження сценарію децентралізації, нові районні ради отримають виконавчі комітети та, відповідно, набагато ширші повноваження.

Які функції виконуватимуть місцеві представництва на субрегіональному рівні, моделювали в ході всеукраїнської наради-семінару УАРОР, що відбулася у Затоці 25 вересня. За результатами обговорення, учасниками сформована Резолюція.

Так, керівники рад визначили, що прагматично було б закріпити такі найважливіші повноваження за районними радами: соціальна сфера, зокрема управління та утримання об'єктів культури та надання медпослуг; транспортна інфраструктура та дороги; захист навколишнього середовища, а також сприяння соціально-економічному розвитку.

«Вважати доцільним розглянути питання повноважень, які можуть бути закріплені за районними радами нових укрупнених районів щодо:

- управління та утримання спільних об'єктів культури, фізкультури, туризму, архітектурних пам'яток районного значення, а також управління іншим спільним комунальним майном та підприємствами комунальної власності територіальних громад району, утримання шкіл-інтернатів загального профілю, спеціалізованих шкіл;a

- надання чітко визначених спеціалізованих медичних послуг, затвердження тарифів у сфері охорони здоров'я, відповідно до методики розрахунків таких тарифів;

- управління трудовими архівами та будинками соціальної допомоги;

- будівництво доріг та утримання транспортної інфраструктури районного значення;

- створення підрозділів для подолання наслідків стихійних лих та надзвичайних ситуацій;

- захист навколишнього середовища, сприяння розвитку рекреаційного потенціалу території району;

- сприяння соціально-економічного розвитку району, у тому числі, шляхом залучення інвестицій, грантів, міжнародної технічної допомоги.», — йдеться у Резолюції.

Крім того, у Резолюції є розширені пропозиції стосовно подальшого впровадження децентралізації загалом.

Джерело