Щвейцарські акценти для Харківщини

Сьогодні в Харкові відбулася зустріч з представниками Посольства Швейцарії в Україні, в ході якої йшлося про перспективи співпраці швейцарсько-українського проєкту DESPRO з Українською асоціацією районних та обласних рад і Харківською облрадою зокрема.

Зустріч провів президент Асоціації, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов. Участь у заході взяли також перший віце-президент – викоавчий директор Асоціації Микола Тітов та віце-президент Асоціації Людмила Немикіна.

Визначено три стратегічні напрями взаємодії, зазначив Сергій Чернов по результатам зустрічи, які відповідають потребам Харківщини, та є у фокусі уваги DESPRO:

«По-перше, вкрай актуальне сьогодні питання підготовки і перепідготовки кадрів для місцевого самоврядування, які вже невдовзі повинні будуть працювати у новостворених ОТГ та реформованих районних і обласних органах публічної влади».

Домовилися з представниками Посольства, говорить голова облради, про те, що Меморандум про співпрацю з DESPRO буде перенесено у площину конкретних дій:

«Партнерський проєкт DESPRO зацікавлений у поліпшенні житлово-комунальної складової, налагодженні системи надання якісних адміністративних послуг не тільки мешканцям Харківського регіону, а й інших регіонів України. Взято до уваги також такий важливий компонент, як створення умов для проживання переселенців, яких на Харківщині дуже багато».

Один з найважливіших перспективних напрямів спільної роботи з DESPRO, як зазначив Сергій Чернов, створення робочої експертної групи, яка б надавала допомогу у реформуванні регіонального і субрегіонального рівнів:

«Це питання серед пріоритетів. У нас обмаль часу до чергових виборів в органи місцевого самоврядування. А реформування, переконаний, до того моменту має всі шанси завершитися. Роботи дуже багато, її необхідно виконувати швидко, при цьому дбаючи про якість. Тут важать знання, кращі практики, експерти які б допомогли цю дорожню карту реалізувати саме так, як це необхідно для України і її майбутнього».

Крім того, під час спілкування з президентом Української асоціації районних та обласних рад Сергієм Черновим представники швейцарського Посольства зголосилися надати експертну допомогу у підготовці регіональних стратегій з огляду на кращі європейські моделі, що сприятиме інвестиційній привабливості регіонів, розвитку економіки і підвищенню рівня життя громадян.