Дрезден зібрав учасників міжнародного семінару ESPON «Змінити перспективу! Від транскордонного ареалу до зони взаємодії»

У Дрездені на базі Інституту екологічного та міського розвитку ім. Лейбніца (IOER) пройшов одноденний міжнародний семінар з питань транскордонної взаємодії у Центральній Європі за участю представників Німеччини, Люксембургу, Бельгії, Австрії, Чехії, Угорщини, Словаччини, Польщі та України (близько 50 учасників).

Семінар був організований Європейською Комісією, Центральним офісом програми Європейської мережі просторових спостережень (ESPON) та Асоціацією європейських прикордонних регіонів (AEBR) за фінансової підтримки Європейського фонду регіонального розвитку.

У семінарі взяли участь представники Європейської Комісії, Комітету регіонів, Асоціації Європейських прикордонних регіонів, керівники офісів програми INTERREG по Центральній Європі, представники неурядових організацій, експерти. У роботі конференції Харківщину представляв радник з питань транскордонного співробітництва Асоціації Олексій Кирюхін.

Програма семінару включала чотири сесії: а) Сюжетно-тематична картина взаємодії: усунення прикордонних перешкод за допомогою інвестицій програми INTERREG; б) Бачення і докази для областей взаємодії; в) Взаємодія між схемами фінансування; г) Ніші програми INTERREG для областей взаємодії на період після 2020 року. На семінарі особливу увагу було приділено взаємодії між різними програмами ЄС для цілей територіального згуртування і розвитку.

Незважаючи на різну величину, зовнішні ефекти в різних частинах Європи негативно впливають на всі прикордонні райони, які становлять 40% всієї території ЄС, збільшуючи при цьому соціальні витрати. Поняття неефективності, викликані кордонами, припускає, що прикордонні регіони повинні сприйматися як функціональні області. Такі області вимагають спільного бачення, управління і комплексу дій, спрямованих на мінімізацію неефективності. Протягом майже трьох десятиліть Інтеррег є основним інструментом в Європі для підтримки транскордонного бачення, спільного управління розвитком і узгоджених дій щодо поліпшення якості громадських послуг.

Довідка. Інтеррег являє собою серію програм, що фінансуються Європейським фондом регіонального розвитку, щодо стимулювання співпраці між регіонами Європейського Союзу. Перший етап Інтеррег почався в 1989 році. Інтеррег IV охоплював період 2007-2013 рр., Interreg V (2014-2020) охоплює всі 28 країн-членів ЄС, 3 країни-учасниці ЄАВТ (Норвегія, Швейцарія, Ліхтенштейн) і 18 сусідніх країн. Сумарний бюджет 10,1 млрд. євро, що становить 2,8% від загального бюджету Європейської політики згуртування.

У новому програмному періоді 2021-2027 Інтеррег буде інтегрований з програмами сусідства, включаючи Україну.