Муніципальний менеджмент на практиці

Президент Асоціації, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов перебуває сьогодні з робочим візитом на Нововодолажчині. В рамках практичної частини курсу «Муніципальний менеджмент» разом з очільником облради в Нововодолазькій ОТГ сьогодні працюють студенти третього курсу Харківського національного університету міського господарства імені О.М. Бекетова, а також викладачі навчального закладу.

У підготовці кадрів для місцевого самоврядування, наголошує Сергій Чернов, вкрай важливою є саме практична складова. Побачивши на власні очі новітні досягнення, яких на Харківщині достатньо, завтрашні управлінці вже будуть готові застосовувати інноваційні рішення.

«В області створюються об'єднані громади, одним із кращих прикладів є Нововодолазька ОТГ, - сказав Сергій Чернов після ознайомлення студентів з діяльністю Новововодолазької селищної ради. – Очільнику громади вдалося об'єднати навколо питань розвитку територій депутатський корпус та виконавчий комітет. За умов відсутності у цих населених пунктах крупних промислових підприємств і наукових установ, успішно реалізовується наявний потенціал.

У цій новоствореній ОТГ також ефективно підходять до вирішення проблеми трудової міграції. Акцентую на цьому увагу, бо це надважливе завдання для місцевої, регіональної та центральної влади».

За словами Нововодолазького селищного голови Олександра Єсіна, «не всі населені пункти об'єдналися в громаду, як це передбачалося Перспективним планом формування територій громад Харківщини. Багатьом людям довелося доводити вигоди від об'єднання, працюючи на результат з чистого аркушу. У діалозі з громадськістю проведена масштабна робота, підготовлена п'ятирічна стратегія розвитку ОТГ. Анкетування жителів з питань розвитку соціальної сфери, інфраструктури та бізнес-клімату зробили стратегію дуже дієвим інструментом і дороговказом».

«Розвитку громади, - зазначає Олександр Єсін, - сприяє тісна співпраця з міжнародними партнерами і донорськими організаціями, такими як Світовий банк, USAID, GIZ. З ними налагоджено взаємодію у питаннях енергоефективності, розвитку бізнесу, працевлаштування, підтримки учасників АТО.

Нововодолазька ОТГ – активний учасник обласного конкурсу міні-проектів «Разом у майбутнє», зокрема, за напрямами розвитку культури і збереження духовної спадщини».

Позитивні й помітні в громаді результати дала фінансова децентралізація, говорить керівник ОТГ. Розвивається соціальна інфраструктура, первинна медицина, зводяться спортивні об'єкти, відновлюються дороги. Приміром, минулоріч на ремонт доріг було направлено 9 мільйонів гривень, а в 2019-му вже передбачено 14 млн грн на поліпшення стану доріг Нововводолажчини.