Які проекти мають шанс отримати фінансування з Всеукраїнського громадського бюджету?

У 2019 році за рахунок коштів ДФРР в Україні розпочнеться реалізація проектів-переможців «Всеукраїнського громадського бюджету».

У поточному році на ці цілі передбачено 500 млн грн. Про це повідомив Віце-прем'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, коментуючи прийняту Урядом постанову щодо визначення механізму відбору та оцінювання проектів-переможців Всеукраїнського бюджету, фінансування яких передбачено з ДФРР.

«Проекти-переможці «Всеукраїнського громадського бюджету» – це стартапи, які будуть реалізовуватися в громадах за рахунок співфінансування від ДФРР і місцевих бюджетів у розмірі 10%. Проекти будуть обиратися на конкурсній основі та спрямовуватися на реалізацію стратегій розвитку обласного, міжобласного рівня, а також в рамках секторальної підтримки Європейського Союзу», – зазначив Геннадій Зубко.

Доброю новиною є те, що тепер жителі громад можуть доєднатися до розробки і реалізації важливих і пріоритетних проектів – адже заявниками інвестпрограм можуть бути органи місцевого самоврядування, регіональні Агенції розвитку, наукові установи та громадські організації, народні депутати.

Проекти мають відповідати Державній стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року та відповідним стратегіям розвитку регіонів. Для відбору проектів-переможців «Всеукраїнського громадського бюджету» органи виконавчої влади на місцях:

• визначають пріоритетні цілі, відповідно до яких розробляються та подаються заявниками проекти;
  • затверджують положення, у якому визначають, у тому числі, порядок ініціювання та подання проектів, обсяг співфінансування з місцевих бюджетів, порядок проведення електронного голосування;
  • проводять електронне голосування за допомогою системи, яка забезпечує точну ідентифікацію голосуючих шляхом авторизації особи (електронний підпис або інші методи ідентифікації) та можливість перевірки результатів, у разі сумнівів у їх об'єктивності;
  • оприлюднюють на своїх офіційних веб-сайтах результати електронного голосування;
  • отримують від органу місцевого самоврядування, на території якого планується реалізація проекту «Всеукраїнського громадського бюджету», який за результатами електронного голосування набрав не менше 30% голосів від загальної кількості голосуючих, висновок щодо відповідності проекту вимогам цього Порядку та щодо спроможності його реалізації відповідним органом місцевого самоврядування з інформацією щодо його згоди виступати заявником проекту (для проектів, ініціатором подання якого є громадяни України віком від 18 років, наукові установи та громадські організації);
  • подають відповідним регіональним комісіям для проведення попереднього конкурсного відбору рейтинговий список проектів «Всеукраїнського громадського бюджету», до якого включають проекти, які за результатами електронного голосування набрали не менше 30% голосів від загальної кількості голосуючих, разом з позитивним висновком органу місцевого самоврядування, на території якого планується реалізація цього проекту.

Джерело