Дистанційний семінар за темою: «Про хід реалізації проекту ЄС «Ефективна первинна медицина в громаді» та умови участі у конкурсі міні-грантів»

відбувся сьогодні у Будинку рад.

В рамках виконання Плану навчальних заходів, Асоціацією разом з Харківською обласною радою проведено семінар-нараду для керівників Центрів первинної медико-санітарної допомоги, голів районних рад, сільських, селищних, міських голови (в т.ч. ОТГ) та їх профільних заступників. Навчальний семінар-практикум проведено з використанням сучасних засобів зв'язку: учасники та слухачі семінару працювали у районних та міських студіях дистанційно.

У центральній студії навчальний семінар вів голова Харківської обласної ради, президент Асоціації, голова Ради партнерів-бенефіціарів проекту «Ефективна первинна медицина в громаді» Сергій Чернов. Участь у заході взяли також перший віце-президент - виконавчий директор Асоціації Микола Тітов, віце-президент Асоціації Людмила Немикіна, заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Михайло Черняк, представники Харківської обласної ради, Асоціації, громадських організацій.

Сергій Чернов, відкриваючи засідання, нагадав учасникам селекторної наради, що проект із загальним бюджетом понад 501 тисячу євро складається із чотирьох компонентів.

«Перший компонент вже реалізовано, створено Ресурсний центр, який розпочав роботу 17січня 2019 року, - розказав Сергій Чернов. - Ресурсний центр — це так звана швидка допомога для тих, хто потребує порад та роз’яснень щодо медичної реформи. Це майданчик, на якому постійно проводяться семінари, тренінги, зустрічі
Експерти проекту надають консультації та роз'яснення щодо розвитку охорони здоров'я для представників громад, місцевої влади. Також навчають, як розвивати охорону здоров'я в громадах за допомогою семінарів та вебінарів».

Як зауважив Сергій Чернов, другий і третій компоненти проекту, що стосуються підготовки кадрів та просвітницької роботи, теж активно реалізовуються.

Лише за перші три місяці нового року на базі Ресурсного центру було проведено сімнадцять тренінгів, у яких взяли участь 68 співробітників із 19 закладів первинної медичної допомоги Харківської області.

«Головні лікарі та їх заступники, економісти та головні бухгалтери навчаються вирішувати нові управлінські завдання, отримують роз’яснення щодо юридичних та кадрових питань, підходів до роботи з персоналом за нової системи фінансування, розробляють стратегічні плани розвитку своїх медичних закладів, складають фінансові плани», - пояснює голова Харківської обласної ради.

Також відбулися перші навчальні модулі для керівників органів місцевого самоврядування та сімейних лікарів, які мають бажання відкрити приватну практику (ФОП).

Щоб молоді кадри не боялися їхати працювати в села та містечка, в грудні 2018 року було проведено Ярмарок вакансій для студентів і випускників медзакладів, на якому свої пропозиції представили 25 медичних установ Харківської області.

Загалом, цього року на базі Ресурсного центру заплановано провести 83 тренінгових днів, 210 годин консультацій та 22 вебінари для управлінських команд центрів первинної меддопомоги, керівників громад і районів Харківської області та лікарів, які планують відкрити власну практику.

В ході засідання було акцентовано, що у фокусі сьогоднішнього обговорення буде четвертий компонент проекту «Ефективна первинна медицина в громаді» - конкурс міні-грантів, який стартував 28 березня поточного року.

«У 2019 році за умовами конкурсу буде надано 10 міні-грантів на суму - до 300 тис грн кожний, - розповіла Людмила Немикіна, голова постійної комісії облради з питань бюджету, віце-президент Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області, керівник Центру розвитку громад.- Ці кошти допоможуть впровадити стратегічні плани розвитку закладів первинної ланки та інновації в системі надання медичних послуг, зміцнити кадровий потенціал, оновити обладнання і таким чином поліпшити роботу закладів первинної медичної допомоги».

До участі в конкурсі запрошуються:

- Центри первинної медико-санітарної допомоги, Центри первинної медичної допомоги;

- Органи місцевого самоврядування, на території яких функціонують заклади первинної ланки медицини.

Заявки та конкурсна документація на отримання міні-гранту приймаються до 24.00 12 травня 2019 року включно в електронній формі на офіційну адресу Проекту  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду .

Проекти мають бути реалізовані з червня по листопад 2019 року.

Деталі подання заявок та умови тут.

Дізнатися більше про Проект – https://www.facebook.com/pg/hromadahealthcare/

Довідково:

Цей конкурс є частиною проекту «Ефективна первинна медицина в громаді», який реалізується в рамках програми ЄС «Підтримка громадянського суспільства, місцевих влад та прав людини в Україні» та фінансується Європейським Союзом.

Виконавці проекту: Асоціація органів місцевого самоврядування Харківської області, Громадська організація «Агенція змін «Перспектива» та Громадська спілка «Українсько-Німецька Медична Асоціація». Координатор - Харківська обласна рада.

Проект створено задля розбудови ефективної первинної медико-санітарної допомоги у громадах Харківської області шляхом підвищення обізнаності громадськості про медичну реформу, навчання та консультування лікарів, керівників медзакладів та представників місцевого самоврядування, надання міні грантів для покращення медичних послуг та вивчення кращих місцевих та міжнародних практик.