Як працювати після переходу на нову систему фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом»

— вивчали у Ресурсному центрі.

Головні лікарі, економісти та головні бухгалтери закладів первинної медичної допомоги Харківської області, що підписали договори з Національною службою здоров'я України (НСЗУ), на спеціальних тренінгах вчаться, як працювати після переходу на нову систему фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом».

Другий модуль навчальної програми "Управління автономними закладами ПМД" відбувся у рамках проекту «Ефективна первинна медицина в громаді», який фінансується Європейським союзом.

Експерти розповідали управлінським командам комунальних некомерційних закладів Вовчанського, Чугуївського, Краснокутського та Нововодолазького районів Харківської області про особливості фінансового планування. Детально розглядали можливі підходи до оплати праці персоналу, визначали співвідношення рівнів доходів співробітників різних категорій, вчилися структурувати витрати та прогнозувати їхній рівень на перспективу.

"Тренінги допомагають управлінським командам підвищити фінансову грамотність. Зрозуміти, які фактори впливають на доходи і витрати, які дії команд практик сімейної медицини пов'язані з фінансовою стійкістю закладу, чому потрібно спочатку прийняти важливі управлінські рішення і тільки потім відображати їх у фінансовому плані», – відмітила експерт з управління медичними закладами та фінансового менеджменту Олена Решетняк.

Також учасникам навчальної програми пояснювали, що таке стратегічне управління, як сформулювати місію та візію організації.

За словами Михайла Довгопола, експерта з питань управління змінами, стратегічного планування та розвитку людських ресурсів, до медичної реформи комунальні медзаклади були підрозділами загальнодержавної системи і виконували завдання стратегії МОЗ. Одразу після автономізації кожен з них стає автономним підприємством, яке повинно мати свою стратегію розвитку.

Проте головні лікарі звикли до роботи в умовах високоцентралізованої системи, коли всі вказівки про те, що і як робити, отримувались виключно "зверху".

«Склалася ситуація, коли спеціалісти отримали підприємство, але не знають, що з ним робити. Очевидно, що першим кроком має стати стратегічне планування роботи закладу, - відмічає Михайло Довгопол. - Це дасть відповідь на питання, що робити зараз, щоб дійти до того, де ми хочемо бути всім закладом за кілька років».

Учасники зазначають, що тренінги допомагають систематизувати знання та покращити управлінські навички.

«Ми в захваті від навчання, тому що, перш за все, ми лікарі, а управлінцями стали по волі обставин. Керувати нас ніхто не вчив, - ділиться враженнями головний лікар КП «ЦПМСД Вовчанського району» Карина Ліца - На тренінгах нам доступно викладають ази фінансової діяльності та управління медзакладами. Це не тільки допомагає в роботі, але й націлює на розвиток, нові досягнення, стабільну і ефективну роботу нашого центру первинної допомоги»