Критерії нового поділу районів обговорили під час сьогоднішнього радіомосту «Харків-Київ»

У харківській студії Українського радіо сьогодні побував президент Асоціації, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов. Разом з гостем столичної студії обговорювали майбутнє реформування субрегіонального рівня, зокрема, участь Харківщини у пілотному проекті з моделювання укрупнення районів.

Як нагадав Сергій Чернов, добровільне об'єднання територіальних громад вже має певні обмеження у часі: до 2020 року, тобто до наступних місцевих виборів, в Україні має сформуватися базовий рівень. Екватор у цьому процесі, наголошує Сергій Чернов, вже перейдено. Настав час планувати й втілювати зміни на рівні районів.

«Говорячи про укрупнення районів, маємо на увазі не якісь дрібні горизонтальні зміни. Йдеться про докорінну ревізію повноважень, з урахуванням того, що максимальна кількість адміністративних послуг, відповідно до повноважень базового рівня, має відійти у громади», - підкреслив Сергій Чернов.

Змінюється логістика у зв'язку із тим що створюються об'єднанні територіальні громади та є такі вже, що об'єднують цілі райони, як наприклад, Коломацький, зауважив ведучий у харківській студії Володимир Носков. І тут відбувається дублювання функцій саме ОТГ і чинної районної влади. Через те виникають певні конфлікти.

В радіоефірі пролунав керівник вищезгаданої Коломацької ОТГ Володимир Гуртовий. За його словами, розташування районів має відповідати інтересам людей, що проживають у конкретних громадах. Тобто, аби їм було зручно діставатися до центрів медичної допомоги, правоохоронних структур, органів пенсійного і соціального захисту.

«Відповіді на ці питання і має дати пілотний проект, який стартував у грудні в Харківській, Тернопільській, Луганській, Донецькій областях, - зазначає голова облради Сергій Чернов. - Разом з науковцями та практиками знаходитимемо критерії оптимального формування нових районів Харківщини».