Сергій Чернов: Час змінювати райони, робити їх більш спроможними

У Києві проходить круглий стіл, присвячений перспективі адміністративно-територіальної реформи України. Про проблеми, які давно спонукають до зміни територій, говорив президент Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов. Презентуючи після цього пілотний проект «Моделювання адміністративно-територіального устрою у Донецькій, Луганській, Тернопільській, Харківській областях на новій територіальній основі». Партнерський проект УАРОР, Мінрегіону та Офісу Ради Європи покликаний сформувати нову адміністративну платформу для чотирьох відмінних між собою областей і стати базою для інших регіонів.

«Диспропорційний територіальний устрій та нераціональна територіальна організація влади відбивається на всіх напрямах діяльності органів місцевого самоврядування, - наголошує Сергій Чернов. - Починаючи від формування місцевих бюджетів, управління майном, соціальними галузями і закінчуючи конфліктами навколо розмежування компетенції.

В Україні середня кількість населення в районі становить 25 тис. осіб. При цьому чисельність населення в окремих районах однієї області інколи має відмінність більше ніж у 25 разів. Наприклад, Харківський район – 182,4 тис. жителів, Коломацький район – 7,2 тис. жителів».

Доступна та належна якість публічних послуг, говорить Сергій Чернов, має забезпечуватися шляхом оптимального розподілу повноважень між органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади на різних рівнях адміністративно-територіального устрою за принципами субсидіарності та децентралізації.

За його словами, у 18 районах України 100% території покрито ОТГ. Спроможні громади в таких районах керують ресурсами надають більшість послуг населенню і несуть за це пряму відповідальність. Відповідно районна влада у такому районі має мінімальний вплив на діяльність та розвиток території.

Від 50 до 99% територій покрито ОТГ у 143 районів. Разом з тим, залишається також 99 районів, де не утворено жодної ОТГ.

На районному рівні постійно зменшуються кількість та якість послуг, які надаються. Такий стан справ суперечить Концепції реформи.

«Формування нової системи районів має відповідати завданням реформи адміністративно-територіального устрою, напрямкам бюджетно-фінансової децентралізації, а також предметній підвідомчості районних органів місцевого самоврядування.

Отже першочерговим завданням сьогодення є завершення процесу формування спроможних територіальних громад. Та затвердження нового адміністративно-територіального устрою на рівні громад та районів. Тобто можна сказати, формування єдиного субрегіонального простору України», - підкреслив президент УАРОР Сергій Чернов.