Створення ресурсного центру, проведення тренінгів та вебінарів, реалізація програми міні-грантів – серед складових проекту «Ефективна первинна медицина в громаді»

У Будинку рад відбулася спільна робоча нарада з фахівцями Управління охорони здоров'я Харківської обласної державної адміністрації та виконавців проекту «Ефективна первинна медицина в громаді», до складу яких входить Асоціація.

Проектна команда та партнери-бенефіціари проекту презентували його складові та план заходів з реалізації. У свою чергу представники управління надали зворотній зв'язок та декілька порад щодо збільшення ефективності впровадження проекту. Під час засідання сторони також напрацювали дорожню карту подальшого співробітництва та взаємовідносин у рамках проекту.

«Сьогоднішня зустріч вкрай важлива для налагодження комунікації в першу чергу з фахівцями, які впроваджують медичну реформу, щоб цей проект був її складовою і ми могли спільно посилити роботу та використовувати його саме там, де він потрібен, де це буде найбільш ефективно й актуально», - зазначила Олена Кулик.

Так, за словами менеджера проекту Наталі Бібік, у рамках проекту передбачається:

• створення та забезпечення функціонування Ресурсного центру, як доступного сучасного простору для проведення семінарів та зустрічей;
  • проведення понад ста тренінгів для управлінської команди ЦПМСД, адміністрації територіальних громад, членів наглядових рад при центрах ПМСД в громадах, для сімейних лікарів, а такождля лікарів сімейної медицини, які зацікавлені у створенні ФОПів;
  • понад 800 годин вебінарів за темами: загальне управління, стратегічне планування, фінансовий менеджмент, управління людськими ресурсами тощо;
  • реалізація Програми міні-грантів для посилення ефективності первинної ланки медицини. А саме 30 міні-грантів, з яких 10 передбаченідля ЦПМСД та амбулаторій загальної практики сімейної медицини (10 тис. евро 1 проект-переможець); 20 міні-грантів для ФОПів-сімейних лікарів (10 тис. евро 1 проект-переможець).
  • проведення Ярмаркок вакансій та просвітницьких кампаній в районах області.

У ході заходу учасники також обговорили план організації та проведення подальших заходів проекту, у тому числі тренінгів для керівників центрів первинної медико-санітарної допомоги та сімейних лікарів і ярмарки вакансій – інтерактивного масового заходу спрямованого на формування позитивного іміджу та популяризації професії сімейного лікаря серед студентів медичних закладів вищої освіти, сприяння працевлаштування студентів та випускників медичних закладів вищої освіти та підвищення мотивації студентів для подальшої роботи у громадах Харківської області.

Довідково. Проект «Ефективна первинна медицина в громаді» виконується в рамках програми ЄС «Підтримка громадянського суспільства, місцевих влад та прав людини в Україні» та фінансується Європейським Союзом, що представлений Європейською Комісією. Строк реалізації проектуи складає 30 місяців.

Виконавцями проекту є Харківська обласна рада у партнерстві з Асоціацією органів місцевого самоврядування в Харківській області, ГО "Агенція змін "Перспектива" та ГС "Українсько - Німецька Медична Асоціація".