Оновлення інфраструктури в галузях освіти та культури – сьогоднішні пріоритети Кегичівщини

Сьогодні на Кегичівщині презентовано чотири міні-проекти обласного конкурсу «Разом в майбутнє». На їх втілення було залучено майже 800 тисяч гривень, половина - з обласного бюджету. Із результатами реалізації задумів громад ознайомився президент Асоціації, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

Слід зауважити, що цьогорічні проекти-переможці Кегичівщини цілком зорієнтовані на розвиток культури та розкриття дитячих здібностей і талантів.

Так, у Медведівському ДНЗ облаштовано безпечний ігровий та розвиваючий простір для дошкільнят. Сорок малюків із сіл Медведівка, Золотухівка і Лозова отримали яскраву і цікаву для дослідження сенсорну кімнату. Там є сухий басейн і шведська стінка, сенсорні доріжки і м'які модулі, тактильний конструктор і дошки Монтессорі.

У Бесарабівському НВК теж дбають про розвиток творчого потенціалу підростаючого покоління: за ініціативи батьківської ради у навчальному закладі відремонтовано актову залу: замінено підлогу та систему електропостачання, встановлено енергозберігаючі вікна й двері, шістдесят м'яких стільців, створено конструкцію та оформлено сцену, придбано музичні інструменти.

Про повернення тепла і затишок у сільському клубі подбали мешканці Крутоярівки. Власне, таку назву вони дали реалізованому проекту, сенсом якого є енергозберігаючі заходи задля обігріву клубу.

«Культурне подвір'я» - міні-проект, втілений у селі Парасковія, супроводжувався облаштуванням паркової зони і території навколо сільського клубу, у приміщенні якого розміщується також місцева бібліотека.

Гарні умови у закладах освіти та культури, на думку кегичівців, це важлива складова в естетичному вихованні дітей, це те, чого сільським громадам багато років не вистачало.

Оглянувши втілені у селах Кегичівщини проекти, голова обласної ради подякував місцевим жителям, що ініціювали та фінансово підтримували, за небайдужість.

«За сім років існування обласного конкурсу, - говорить Сергій Чернов, - Кегичівський район підготував 94 проекти. З них конкурсна комісія обрала 26 переможців. Це дозволило залучити близько 4 мільйонів гривень, як відомо, за умовами конкурсу обласна рада профінансувала половину.

З тенденції постійного збільшення кількості подачі заявок на конкурс цілком зрозуміло, що Кегичівський район вже підготовлений до здобуття більш масштабних грантів. Особливо цінним є не лише прагнення, а й реальні дії людей щодо оновлення інфраструктури у галузях культури та освіти. Прикро, що ці напрями у нас часто недофінансовувалися. Настав час змінювати стан речей на краще».

Як повідомив Сергій Чернов, на наступний обласний конкурс міні-проектів надійшло 602 проекти на 175 мільйонів гривень. Втіливши значну їх частку вже наступного року, вдасться поліпшити життя в селах, а значить, змінювати поступово обличчя районів та регіону в цілому.

У складі Асоціації об’єдналися 432 рад різного рівня, що складає 98,2% від загальної кількості місцевих рад Харківської області, у тому числі 12 об’єднаних територіальних громад