Сергій Чернов в ефірі виїзної студії UA:Українське радіо у Краматорську про подальше впровадження та нові виклики реформи місцевого самоврядування

Президент Асоціації, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов став гостем ефіру виїзної студії UA: Українське радіо у Краматорську на форумі «Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичної та правової держави».

Говорячи про актуальні проблем та найбільші виклики у подальшій реалізації реформи місцевого самоврядування, Сергій Чернов зазначив, що «не треба лякатися того, що законодавство не досконале чи багато рішень не прийнято. Найголовніше, щоб була чітка політична воля не тільки розпочати реформу, а й завершити її».

Тому, на його думку, наразі головні виклики полягають у тому, що:

Необхідно оптимізувати чинну нормативно-правову базу, що регулює діяльність місцевого самоврядування, та пришвидшити прийняття нових законів, які мають супроводжувати реформу;
Внесення змін до Конституції дозволить перейти на новий етап реформи та наблизить Україну до імплементації Європейської хартії місцевого самоврядування;
Аби закони запрацювали на місцях, потрібні професіонали, здатні забезпечити виконання законів та ефективно організувати діяльність місцевого самоврядування у нових умовах.
Окрім того, зазначає президент УАРОР, не можуть підзаконні акти та рішення Уряду підміняти закони, це повинно бути лише тимчасовим явищем. «Нещодавно у рамках другого етапу децентралізації, розпочалася передача землі об'єднаним територіальним громадам. Але через те, що закону, який би врегулював це питання, немає, рішення приймає Уряд, хоча це повинно бути врегульовано законодавчо», – каже Сергій Чернов.

Сьогодні, на думку голови Харківської обласної ради, відмічається період стагнації. Так, у період 2014-2016 років законотворча діяльність, спрямована на реалізацію реформи місцевого самоврядування, відбувалася доволі активно. Проте з 2017 року у законодавчому забезпеченні реформування місцевого самоврядування в Україні простежується період застою. Останнім законом, прийнятим в контексті децентралізації, став закон про приєднання громад до міст обласного значення, ухвалений Парламентом 3 квітня 2018 року і підписаний Президентом 4 травня.

«За таких обставин складається ситуація, коли муніципальна практика йде попереду законодавчого процесу, фіксуючи недоліки та колізії правового регулювання, законодавче усунення яких значно відстає», - зауважив Сергій Чернов.

Говорячи про наступний етап, перед яким постане країна в рамках децентралізації: реформування на районному рівні, Сергій Чернов розповів яким чином можна уникнути дублювання функцій органів влади.

«Сьогодні в Україні близько тридцяти громад, які повністю поглинули райони і ще 140 об'єднаних територіальних громад, які розташовані на від 50% до 90% загальної площі районів. Безумовно, на цих територіях виникає конкуренція компетенцій. Тому терміново потрібен законопроект про зміну меж районів, який треба розглянути у парламенті і невідкладно прийняти. Це допоможе запобігти неефективному використанню бюджетних коштів та навіть дискредитації реформ», - підкреслив голова Харківської обласної ради.