Сергій Чернов: Питання енергоефективності повинне стати стратегічним для економіки країни

У Харкові проходить ІІІ-й україно-німецький форум "ВЕА: Біоенергетика, енергоефективність та агробізнес". У ньому беруть участь голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, Генеральний консул ФРН у Донецьку/офіс в Дніпрі доктор Вольфґанґ Мьоссінґер, Голова правління Німецько-української промислово-торговельної палати Александер Маркус, голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету, віце-президент Асоціації Людмила Немикіна, депутати обласної ради та працівники виконавчого апарату, а також понад 300 представників бізнесу, медичного менеджменту, закладів освіти, потенційних інвесторів та міжнародних експертів.

На заході, що проходить раз на два роки, обговорюють найактуальніші питання у сфері альтернативних джерел енергії, енергоефективності як вектору сталого розвитку агробізнесу та ролі громад у сфері енергетики та АПК. Темою цього року стала дуальна освіта, а одним із ключових векторів у традиційних для форуму темах – енергоефективність у лікарнях. Те й інше – в контексті децентралізації та підвищенні ролі громад. Обговорюють цьогоріч і питання лібералізації та нових бізнес-моделей на ринку електроенергії в Україні. У програмі форуму наступні теми: «Державна політика у сфері енергетики: чи йде Україна до Європи?»; «Стратегія сталого розвитку муніципалітетів та відновлення інфраструктури»; «Енергоефективність у медицині»; «Енергоефективність як вектор розвитку аграрного бізнесу», «Лібералізація та нові бізнес-моделі на ринку електроенергії в Україні».

Голова Харківської обласної ради привітав учасників Форуму із відкриттям та побажав плідної роботи й успішної реалізації проектів. Під час вступної промови він зазначив: «Теми біоенергетики та енергоефективності наразі найактуальніші. Без цього не може бути ефективною жодна країна. Енергоефективність для населення – це зменшення витрат на комунальні послуги, для держави – економія енергоресурсів, для бізнесу – це конкурентоздатність».

За словами Сергія Чернова, Харківщина має стратегічний інтерес у проведенні таких заходів, оскільки за роки проведення Форум зарекомендував себе як один ефективних майданчиків, де відбувається обмін досвідом та кращими практиками, встановлюються нові контакти та починаються нові проекти.

«Реформа децентралізації покладає додаткову відповідальність на органи місцевого самоврядування, які повинні використовувати у своїй роботі кращі практики, отримані під час обміну досвідом з провідними державами. Щоб відповідати глобальним викликам сьогодення, питання енергоефективності повинне стати стратегічним для економіки. Керівникам та громадам необхідно готувати енергоменеджерів, які повинні розуміти, як зробити підприємство, громаду або регіон конкурентоздатними», - сказав він.

Сергій Чернов також подякував Генеральному консулу ФРН у Донецьку з офісом в Дніпрі доктору Вольфґанґу Мьоссінґеру за розвиток плідних взаємовідносин між ФРН та Харківщиною. Так, за фінансової участі Федеративної Республіки Німеччина реалізується низка масштабних проектів. Зокрема, з Німецьким товариством міжнародного співробітництва «GIZ» в рамках програми «Спеціальна ініціатива «Україна». За підтримки Уряду Німеччини в районах та містах Харківської області також реалізується проект «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури, УФСІ V».

У свою чергу доктор Вольфґанґ Мьоссінґер підкреслив, що Німеччина готова поділитися досвідом енергозбереження, що нараховує вже близько двадцять років. Адже майже кожен власник будинку в Німеччині використовує альтернативну енергетику.

Також у рамках Форуму, під час дискусійної панелі "Лібералізація та нові бізнес-моделі на ринку електроенергії в Україні" мова піде про нові бізнес-формати, які можуть виникнути у зв'язку зі створенням конкурентного ринку електроенергії; виклики та можливості для старих і нових гравців електроенергетичного ринку; зміну моделі державного регулювання тощо.

Про енергоефективність у лікарнях говоритимуть у форматі воркшопу – аби дати учасникам можливість розібрати конкретні кейси та проаналізувати технічні, фінансові та правові інструменти. Для представників агросектору, на думку організаторів, цікавими будуть практичні кейси по всіх напрямках використання відходів АПК, використання біогазу, твердої біомаси, консультації експертів-практиків щодо підключення об'єктів до електромереж та будівництва електростанцій на об'єктах.

«Розвинути комунікацію між бізнесом і вузами у регіоні можуть саме лідери місцевих громад, – переконана одна зі співорганізаторок форуму, почесний консул ФРН у Харкові, керуюча партнерка юрфірми ILF Тетяна Гавриш. – Розумна громада з дієвим лідером сьогодні може дуже багато. Не суттєво, говоримо ми про АПК, медицину чи освіту – спектр можливостей, котрі є у громад, сьогодні широкий, як ніколи. Тему дуальної освіти активно підтримує Німецько-Українська промислово-торговельна палата на чолі з Александером Маркусом, і я маю надію, що Україна скористається колосальним німецьким досвідом».