Взаємодія асоціацій регіонів – наближена перспектива для України й Італії

Президент Аасоціації, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов перебуваючи з ознайомчим візитом в Італійській Республіці у складі української делегації, провів зустріч з представниками Асоціації італійських регіонів – Генеральним секретарем Асоціації пані Маріною Прінчіпе, відповідальним за зв'язки з Парламентом від Асоціації паном Паоло Алессандріні, відповідальною за внутрішню політику панею Алессею Грілло.

Під час спілкування очільників Асоціацій сторони дізналися більше про особливості діяльності кожної з організацій.

Як розповів згодом Сергій Чернов, «Асоціації італійських регіонів 37 років, УАРОР – 26. Структура, цілі, законодавче забезпечення для комунікацій з парламентами й Урядами як України, так і Італії багато в чому схожі. Є в чому обмінятись досвідом. Досконалості рівня співпраці не існує, тому домовились про співпрацю, обмін інформації, кращими практиками».

В перспективі, повідомляє президент УАРОР, підготовка та підписання Меморандуму про співпрацю між українською та італійською асоціаціями.

В межах напруженої робочої програми делегація українських посадовців зустрілася також з представниками Уряду Італії Франческо Туфареллі, Розанною Апіньяні, Франческо Джустіно, Джанкарло Верде. Обговорювали питання проведення реформи децентралізації, зокрема, впровадження системи контролю за прийняттям законних рішень органами місцевого самоврядування.

За словами Сергія Чернова, чинний в Італії механізм контролю за законністю рішень, які ухвалюються радами, має свої переваги. Це, насамперед, можливість досягнення компромісу між регіонами, між регіонами і центром, дотримання принципу субсидіарності.

Проте самоврядні органи Італії досі мають не розв'язані до кінця проблеми, як от неможливість управляти природними ресурсами в регіонах, різке збільшення документів, на рівні провінцій не врегульовані повноваження. Серед дискусійних – механізм компенсації вирівнювання з боку держави на розвиток регіонів, ефективне впровадження законодавства ЄС регіонами Італії.

Президент Асоіціації Сергій Чернов висловив переконання у тому, що співпраця на рівні асоціацій регіонів України й Італії буде корисною і взаємовигідною для обох сторін.