Ефективне управління земельними ресурсами: конкурсне змагання та можливості для об’єднаних територіальних громад Харківщини

Президент Асоціації, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов зустрівся з представниками Програми місцевого системного розвитку, що виконується Фондом Східна Європа в рамках проекту USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку» – президентом Фонду Східна Європа Віктором Ляхом та керівником Програми місцевого системного розвитку Наталією Слинько. Обговорювались перспективи співпраці.

На початку спілкування Сергій Чернов акцентував, що «для комунікації та реалізації спільних проектів можливе використання кількох майданчиків. Це Харківська обласна рада, що взяла курс на державно-приватне партнерство, підтвердженням чому є численні масштабні проекти з міжнародними інституціями. А також Асоціація органів місцевого самоврядування, зважаючи на усталені практики залучення рад різних рівнів, зокрема на Харківщині, до втілення грантів і проектних ініціатив».

Як розповіла Наталія Слинько, кілька тижнів тому стартувала інноваційна програма розвитку спроможності об'єднаних територіальних громад в управлінні земельними ресурсами та залученні інвестицій. Головна кінцева мета – навчити громади ефективно розпоряджатися землею.

«Цілями програми, - конкретизує Віктор Лях, – є впровадження ефективного управління земельними та іншими ресурсами в межах ОТГ на основі GIS технологій, проведення практичних тренінгів для ОТГ по роботі з просторовими даними, розвиток спроможності ОТГ формувати проекти розвитку для залучення інвестицій. Програма працюватиме з об'єднаними територіальними громадами Луганської, Донецької, Харківської, Дніпропетровської, Запорізької та Херсонської областей.

Об'єднані територіальні громади, які будуть залучатися до роботи з програмою на партнерських засадах, відбиратимуться на умовах відкритого конкурсу. Наразі оголошений конкурсний відбір партнерських ОТГ».

Сергій Чернов підкреслив, що особливо ефективним впровадження цієї програми було б у тих ОТГ Харківщини, які розпорядженням Кабміну отримали земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, що знаходяться за межами населених пунктів, у комунальну власність об'єднаних територіальних громад.

Так, у червні цього року Малинівська селищна об'єднана територіальна громада Чугуївського району Харківської області отримала 33 земельні ділянки площею 638,8130 га, Малоданилівська селищна об'єднана територіальна громада Дергачівського району – 152 земельні ділянки площею 401,3046 га, Мереф'янська міська об'єднана територіальна громада Харківського району – 40 земельних ділянок площею 621,0887 га, Роганська селищна об'єднана територіальна громада Харківського району – 59 земельних ділянок площею 863,1986 га, Нововодолазька селищна об'єднана територіальна громада Нововодолазького району – 256 земельних ділянок площею 2449,3868 га та Коломацька селищна об'єднана територіальна громада Коломацького району – 229 земельних ділянок площею 2423,1349 га. Крім того, на початку року Наталинська сільська ОТГ Красноградського району Харківської області отримала у розпорядження 791,08 га.

За пропозицією Сергія Чернова умови Програми місцевого системного розвитку та інші проекти Фонду Східна Європа будуть широко презентовані громадам 17 жовтня в рамках засідання Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області.