Час місцевого самоврядування

Такий слоган найбільше відображає суть діяльності Української асоціації районних та обласних рад, зазначив сьогодні президент Асоціації Сергій Чернов під час Всеукраїнського семінару для представників місцевих рад.

Говорячи про необхідність такого широкого форуму послідовників та прихильників розвитку самоврядування, Сергій Чернов зазначив:

«Всеукраїнський семінар-нарада представників органів місцевого самоврядування, яку ми проводимо у селищі Затока на Одещині 17 рік поспіль постійно набирає вагу, що підтверджує кількість. Так, цьогоріч їх понад триста, з усіх без винятку регіонів України.

Крім того, розширюється аудиторія. Ми підтримали бажання сільських, селищних, міських голів та керівників ОТГ долучитися до цієї фахової дискусії. Представникам рад усіх рівнів потрібен діалог з урядовцями, народними депутатами, зарубіжними і вітчизняними експертами, які допомагають реалізовувати реформи.

Такий особистий контакт поліпшує поінформованість про мету реформи, а також обізнаність щодо реалізації нормативних і законодавчих документів, полегшує обговорення проблематики і напрацювання механізмів співпраці базового, субрегіонального і регіонального рівнів місцевого самоврядування».

Президент Асоціації також підбив підсумки цього дня:
«Щодо підсумків першого робочого дня. У дискусії брали участь перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України В'ячеслав Негода, народний депутат, член Комітету ВРУ з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Василь Гуляєв, менеджер Програми Ради Європи Андрій Гук, правовий експерт Аналітично-правової групи Центрального офісу реформ при Мінрегіоні Максим Бризіцький, голови місцевих рад, експерти.

Аналізували шлях пройдених реформ за чотири роки, законодавчі ініціативи, що вже підготовлені у ВР та ті, які необхідно найближчим часом відпрацювати та направити до парламенту для полегшення процесу реформування.

Йшлося про необхідність більш широкого інформування населення України щодо мети реформи та очікуваних результатів для кожного громадянина; потребу залучення людей з активною громадянською позицією до підготовки та реалізації рішень на місцях.

В рамках теми дня також обговорення підготовленого законопроекту щодо державного нагляду за законністю прийнятих рішень органами місцевого самоврядування».

Сергій Чернов розповів, що УАРОР створила на фейсбуці сторінку https://www.facebook.com/uaror/ для зворотнього зв'язку. Всі охочі можуть поставити запитання.

Крім того, за результатами семінару буде підготовлена резолюція з напрацьованими пропозиціями від усіх учасників. Вона буде оприлюднена та направлена до ключових органів влади, відповідно до їх компетенцій.