Практика радіомовлення територіальних громадах

м. Красноград, м. Ізюм, м. Первомайський, смт Краснокутськ, смт Кегичівка Харківської області

Важливим інструментом для розвитку спроможних громад та каналу комунікації між суспільством і владою стає місцеве радіомовлення або мовлення громад.

Місія, покладена на мовлення громад, полягає у створенні стимулів для розвитку громадянського суспільства через публічні дискусії щодо місцевих проблем та підвищення компетентності місцевих спільнот у питаннях місцевого самоврядування, сприянні процесу децентралізації, а також збільшенні ефективності захисту прав і свобод громадян.

Харківська обласна рада завжди визначала одним з магістральних напрямків своєї діяльності розвиток місцевого самоврядування, сприяння проведенню в регіоні необхідних для цього реформ, а також проектам, спрямованим на зміцнення інститутів місцевої демократії, становлення спроможних громад.

Програма розвитку місцевого самоврядування в регіоні, прийнята Харківською обласною радою, передбачає реалізацію проекту «Мовлення громад», який відкриває можливість органам місцевого самоврядування отримавши власну короткохвильову частоту, формувати інформаційне поле, що відповідатиме інтересам та потребам і невеликого села, і районного центру. При чому фінансовий аспект не передбачає великих витрат та є реальним для будь-якої громади.

Реалізація проекту вже почалася і перші власні радіомовні програми місцевих рад можна почути в ефірі на Слобожанщині. Це п'ять громад районних центрів - Краснограду, Ізюму, Кегичівки, Первомайського та Краснокутську, які минулого року отримали ліцензії на відповідні частоти.

Зараз триває конкурс ще на 24 частоти у 20 населених пунктах Харківщини.

У партнерстві з Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення обласна рада готова надати організаційну та консультативну підтримку кожній місцевій раді, яка зацікавлена у впровадженні власного радіомовлення, щоб усі етапи появи ФМ-радіо на місцях були максимально зрозумілими.

«Сьогодні у громад з'являється можливість створити власне FM-мовлення, - говорить голова Харківської обласної ради, президент Асоціації Сергій Чернов. - Малопотужне FM-мовлення зможе не тільки висвітлювати життя громади та оперативно інформувати мешканців, а й сприяти зміцненню культурного та мовного розмаїття, просуванню місцевої ідентичності, розвивати радіомовлення на комерційно непривабливих територіях».

У складі Асоціації об’єдналися 432 рад різного рівня, що складає 98,2% від загальної кількості місцевих рад Харківської області, у тому числі 12 об’єднаних територіальних громад