Практика роботи територіального центру соціального обслуговування

Ізюмський район Харківської області

У 1992 році Ізюмською районною радою був створений територіальний центр соціального обслуговування.

У територіальному центрі сформовані структурні підрозділи: 6 відділень соціальної допомоги вдома, 1 відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги, 1 відділення денного перебування.

Відділеннями соціальної допомоги вдома обслуговується 1149 чоловік, із них 537 – одиноких ( 71% жінки), 612 громадян обслуговуються на платній основі.
Соціальні послуги відділеннями соціальної допомоги вдома надаються на території всіх 17 сільських рад району.

Соціальні робітники надають такі послуги: придбання та доставка товарів із магазину та медикаментів; виклик лікаря; приготування їжі; оформлення субсидії; оплата комунальних платежів; допомога в обробітку присадибних ділянок тощо.

На обслуговуванні у відділеннях адресної допомоги знаходиться 1799 чоловік, із них: 1235 - на платному обслуговуванні та 564 - на безоплатному обслуговуванні.
Терцентр контролює питання повного забезпечення паливом одиноких громадян. Центр має 7 бензопилок та один дровокол. 8 соціальних робітників-чоловіків при відділенні організації надання адресної натуральної та грошової допомоги займаються заготівлею палива, різноманітними роботами з ремонту в житлових та господарських приміщеннях, зокрема, ремонтом дверей, ганку, даху, вікон, підлоги, паркану, а також, послугами з роботи по господарству: обрізка дерев, оранка та культивація городів, косіння трави, перевіз та складання сіна, розчистка снігу тощо.

Для соціальних робітників закуповуються велосипеди, куртки, чоботи, сумки тощо.

У складі територіального центру працює одне відділення денного перебування, яке обслуговує 1575 громадян похилого віку.

У приміщеннях кожної філії цього відділення, що розташовані на території 12 сіл району, з підопічними працюють медичні сестри та організатори культурно-дозвіллєвої діяльності.

Тут є кімнати здоров'я, кімнати дозвілля, кімнати аромотерапії, кімнати для прання, перукарня. Громадяни похилого віку завжди з бажанням приходять до відділення денного перебування. Тут вони мають змогу поспілкуватися, отримати різнобічні види соціальних послуг.

У терцентри є свій сайт: http://tercirda.in.ua, а також відеокамера, тому всі заходи транслюються по місцевому телебаченню, висвітлюються в районних вістях. Крім цього надається інформація в місцеву пресу.

Районна ветеранська організація періодично проводить семінари на базі відділень денного перебування, де головам первинних ветеранських організацій розповідають про роботу Центру.

Контакти:

Ізюмська районна рада Харківської області
Адреса: м.Ізюм,
пл. Центральна, 1.
Тел./факс: (05743)2-12-39
Електронна адреса:
Адреса веб-сайту районної ради:
Адреса веб-сайту Територіального центру соціального обслуговування:

У складі Асоціації об’єдналися 432 рад різного рівня, що складає 98,2% від загальної кількості місцевих рад Харківської області, у тому числі 12 об’єднаних територіальних громад