Практика роботи старост в об’єднаних територіальних громадах

Нововодолазька селищна ОТГ Нововодолазького району та Старосалтівська селищна ОТГ Вовчанського району Харківської області

З метою вдосконалення системи надання якісних послуг та наближення їх до сільського населення, втілення реформи децентралізації у Нововодолазькій та Старосалтівській селищних об'єднаних територіальних громадах були запроваджені старостинські округи.

Кожному зі старост створені умови для роботи, надані відповідні адміністративні приміщення. Старости надають консультації жителям щодо заповнення заяв і декларацій на отримання житлово-комунальних послуг, приймають заяви на допомогу малозабезпеченим сім'ям, регулярно отримують повідомлення на отримання субсидій і вручають жителям.

Окрім того, мешканцям видаються довідки у межах наданих повноважень, а саме: довідка про склад сім'ї; довідка про реєстрацію місця проживання матері та дитини; довідка з місця реєстрації; довідка про те, що зареєстрований, але не проживає та інші.

Адміністративні послуги з реєстрації актів цивільного стану надаються в повному обсязі. Із цією метою було здійснено підключення старост до Реєстру для складання актових записів цивільного стану в електронному вигляді.

Для вчинення нотаріальних дій та видачі довідок старостою використовується номерна печатка виконавчого комітету та номерна гербова печатка.

Для реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання/перебування використовуються штампи, зразки яких затверджені рішенням селищної ради.

З метою координації роботи старостинських округів запроваджено щотижневі наради старост під назвою «Година старости». На нарадах обговорюються першочергові проблемні питання, відбувається планування подальшої роботи, здійснюється налагодження зворотного зв'язку, адже старости - представники інтересів мешканців сільських територій.
З метою підвищення ефективності роботи старост Нововодолазької селищної об'єднаної територіальної громади реалізується проект «Компетентні старости – запорука розвитку сільських територій», створений за допомогою компанії німецького співробітництва GIZ.

У рамках реалізації проекту забезпечується організація та проведення навчальних семінарів та тренінгів на актуальні теми, у тому числі з особистісного зростання; організація поїздок з метою обміну досвідом та вивчення кращих практик; облаштування робочих місць старост; забезпечення швидкісним інтернет-зв'язком тощо.

Інформування населення про роботу старост здійснюється на сторінках районних газет та на сайтах ОТГ.

Керівники об'єднаних територіальних громад приділяють чимало уваги підвищенню рівня професіоналізму старост та покращенню умов для надання послуг населенню, враховують закордонний досвід, зустрічаються з представниками міжнародних організацій, відвідують старостинські округи і спільно зі старостами вирішують невідкладні проблемні питання в життєдіяльності громад.

Контакти:

Нововодолазька селищна рада (ОТГ) Харківської області
Адреса: Харківська обл.,
Нововодолазький район,
смт Нова Водолага,
вул. Донця Григорія, 14.
Тел./факс: (05740) 4-30-18.
Електронна адреса:
Адреса веб-сайту:

Старосалтівська селищна рада (ОТГ) Вовчанського району
Харківської області
Адреса: Харківська обл.,