Практика роботи органів самоорганізації населення

Мереф'янська міська об'єднана територіальна громада Харківської області

Участь громадян у суспільно-активному житті є важливим елементом демократії, а ефективна демократія залежить від можливості громадян висловити свою думку та бути почутими.

Розуміючи всю важливість ефективного діалогу влади з громадою, у Мереф'янській міській об'єднаній територіальній громаді у 2017 році зроблено низку системних кроків, спрямованих на активізацію залучення громадськості до місцевого управління. Зокрема, затверджено: Положення про консультації з громадськістю; Положення про бюджетування за участі громадськості; Бюджетний регламент; Програма сприяння розвитку громадянського суспільства на 2018-2019 роки; Положення про громадські слухання; Положення про загальні збори громадян за місцем проживання; Положення про місцеві ініціативи.

На виконання Програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2018-2019 роки було розроблено та затверджено Положення про порядок проведення конкурсу з реалізації кращого проекту з благоустрою Мереф'янської міської об'єднаної територіальної громади, тому вже в цьому році органи самоорганізації населення та об'єднання співвласників багатоквартирних будинків завдяки фінансуванню з бюджету ради будуть втілювати в життя власні проекти.

Значним кроком до змін стало включення до вищезазначеної Програми та Програми економічного і соціального розвитку Мереф'янської міської об'єднаної територіальної громади на 2018 рік розділу «Органи самоорганізації населення Мереф'янської міської об'єднаної територіальної громади», який окреслив головні проблеми та пріоритетні завдання саме в роботі цих органів.

Під патронатом Мереф'янської міської ради громадяни, які мешкають у приватних садибах, провели роботу щодо створення органів самоорганізації населення.

Основними ініціаторами створення вуличних і квартальних комітетів, які потім об'єднались у більш крупні зональні, охопивши всю протяжну територію об'єднаної громади, стали інспектори з благоустрою виконавчого комітету міської ради.
Усього створено та зареєстровано міською радою 9 зональних (районних) комітетів органів самоорганізації населення, які розпочали активну роботу з благоустрою території об'єднаної громади.

Створення активної, впливової і розвиненої громади стало важливим завданням міської ради у впровадженні нагальних суспільних змін, вирішенні питань місцевого значення, забезпеченні ефективного використання публічних коштів тощо.

Контакти:

Мереф'янська міська рада Харківської області
Адреса: Харківська обл.,
Харківський р-н, м. Мерефа,
вул. Дніпропетровська, буд. 213
Тел./факс: (057) 748-46-45.
Адреса веб-сайту:

У складі Асоціації об’єдналися 432 рад різного рівня, що складає 98,2% від загальної кількості місцевих рад Харківської області, у тому числі 12 об’єднаних територіальних громад