Шляхи співпраці органів місцевого самоврядування та Державної фіскальної служби з метою наповнення місцевих бюджетів

обговорили сьогодні під час спільного засідання Правління Асоціації, Головного управління Державної фіскальної служби у Харківській області, Харківської обласної державної адміністрації та Харківської обласної ради.

Захід відбувся за участі Миколи Рибакова, начальника Головного управління ДФСУ у Харківській області, Миколи Тітова, першого віце-президента – виконавчого директора Асоціації, Людмили Немикіної, віце-президента Асоціації, голови постійної комісії обласної ради з питань бюджету, Сергія Клименка, керуючого справами виконавчого апарату облради, Сергія Овсяннікова, директора Департаменту фінансів Харківської обласної державної адміністрації, Сергія Магдисюка, директора Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури ХОДА, голів профільних комісій обласної ради, депутатів, голів районних рад області, міських голів міст обласного значення, голів об'єднаних територіальних громад та керівників комунальних підприємств області.

Учасники розглянули невідкладні питання щодо погашення податкового боргу комунальних підприємств області; сплати рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення; припинення місцевих рад, в результаті їх реорганізації шляхом приєднання до об'єднаних територіальних громад; формування госпітальних округів Харківської області.

За результатами зустрічі прийнято рекомендації керівникам місцевих рад щодо погашення податкової заборгованості комунальних підприємств. Асоціація разом с ГУ ДФС у Харківській області, Харківською обласною радою відпрацюють проблемні питання, які були зазначені під час обговорення та, за необхідністю, спільно підготовлять відповідні звернення до центральних органів влади.

Окрім того, Правління Асоціації запропонувало керівництву області звернутися до Кабінету Міністрів України та Верховної ради України щодо виділення коштів у вигляді субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення різниці між фактичною вартістю теплової енергії, послуг з централізованого опалення, постачання гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення, постачання холодної води та водовідведення тощо.

Також, Правління пропонує Харківській обласній раді звернутися до Кабінету Міністрів України з питанням про прискорення підготовки пропозицій щодо законодавчого унормування питання зарахування з 1 січня 2019 року 10% рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення.

Серед іншого, Правління Асоціації підтримало пропозицію Харківської обласної державної адміністрації та спеціальної робочої групи щодо нової схеми формування госпітальних округів та рекомендувало Харківській обласній раді внести зміни до проекту формування госпітальних округів Харківської області, затвердженого рішенням обласної ради від 31 серпня 2017 року.