Міжнародний фонд «Відродження»

Щодо фонду

Відкрите суспільство – це суспільство, яке базується на визнанні того, що ніхто не має монополії на істину, що різні люди мають різні погляди й інтереси та що існує потреба в установах, які б захищали права всіх людей і давали б їм змогу жити разом у мирі та злагоді. Термін "відкрите суспільство" вжив філософ Карл Попер у книжці "Відкрите суспільство та його вороги", що вийшла друком 1945 року. Основними рисами, що характеризують відкрите суспільство, є верховенство права, демократично обрана влада, інститути громадянського суспільства, захист прав меншин.

Міжнародний фонд "Відродження" засновано у квітні 1990 року. Він входить до заснованої Джорджем Соросом мережі Фундацій Відкритого Суспільства, що складається з національних і регіональних фондів у понад 70 країнах світу, в тому числі в Африці, Центральній і Східній Європі та на території колишнього Радянського Союзу.

Місія Міжнародного фонду "Відродження" – фінансово й організаційно сприяти становленню відкритого, демократичного суспільства в Україні шляхом підтримки значущих для його розвитку громадських ініціатив.

Міжнародний фонд "Відродження" розподіляє гранти між організаціями, що працюють на розвиток суспільства. Самостійно чи в партнерстві з іншими організаціями фонд ініціює та втілює проекти, важливі для соціального та політичного розвитку України. Серед іншого він організовує та підтримує громадські обговорення на політичні, соціальні чи міжнародні теми, організовує публікацію інформаційних матеріалів, опитування та громадські кампанії, конференції, семінари та круглі столи, запроваджує програми мікрогрантів для підтримки громадських ініціатив, що слугують інтересам суспільства.

Фінансову підтримку фонд отримує від Мережі Фундацій Відкритого Суспільства, а також від міжнародних донорів та окремих українських і зарубіжних організацій і громадян.

У межах своїх пріоритетів Міжнародний фонд "Відродження" здійснює як грантові проекти (на основі поданої заявки їх реалізує організація-граноотримувач), так і операційні (тобто проекти, які здійснює сам фонд). Для досягнення своїх цілей Міжнародний фонд "Відродження" співпрацює з багатьма організаціями - як в Україні, так і за кордоном.

Міжнародний фонд "Відродження" не залежить від держави та політичних партій; реагує на нагальні суспільні потреби й ініціює проекти й ідеї в тих галузях, які ще слабо представлено в суспільному житті країни; дотримується прозорості та відкритості процедур у процесі своєї грантової діяльності.

За час своєї діяльності Міжнародний фонд "Відродження" надав численним неурядовим організаціям України, а також науково-освітнім, просвітницьким закладам і видавництвам грантів на суму понад 100 мільйонів доларів США.

Щороку фонд оприлюднює Річний звіт, у якому висвітлено всі підтримані й реалізовані ініціативи та проекти.

Правління є керівним виконавчим органом фонду. Воно формує стратегію діяльності всієї організації. Члени Правління фонду: Олександр Сушко (голова), Тарас Возняк, Анатолій Ткачук, Катерина Левченко, Володимир Притула, Вікторія Сюмар, Олександра (Оля) Гнатюк.

Наглядова рада фонду здійснює адміністративні та контрольні функції. Члени Наглядової ради фонду: Роман Шпорлюк (голова), Юрій Глеба, Іван Дзюба, Оксана Забужко, Василь Куйбіда, Борис Тарасюк, Рефат Чубаров, Наталія Яковенко.

щодо участі у програмах, проектах

Щороку Міжнародний фонд “Відродження” оголошує конкурси. Організація, яка хоче отримати грант, має підготувати проект згідно з вимогами фонду та конкретного конкурсу.

Для участі в конкурсі слід надіслати проект і всі необхідні документи (в межах термінів, які вказано в конкурсному оголошенні) поштою простим або рекомендованим листом на адресу: 04053, м. Київ, вул. Артема, 46, Відділ управління проектами.

Фонд офіційно підтверджує отримання проектів і їх реєстрацію листом, який надсилає аплікантам упродовж 7 днів із моменту отримання кореспонденції. Про результати розгляду проектів аплікантів повідомляють керівники відповідних програм.

Хто і як приймає рішення про підтримку проектів?

Проекти, подані на конкурс, розглядають Програмні ради, до складу яких входять провідні фахівці й експерти в певній галузі. Після ретельного аналізу проектів і колективного обговорення ради представляють свої висновки та рішення щодо схвалення чи відхилення проектів. При потребі для додаткового аналізу запропонованого проекту запрошують незалежних експертів. Остаточне рішення про підтримку чи відхилення проектів затверджує Правління Міжнародного фонду “Відродження”.

Про рішення Програмних рад аплікантів повідомляють письмово.

Рішення Програмних рад і Правління є остаточним і переглядові не підлягає. Підстав надання чи ненадання фінансової підтримки не повідомляють.

Процедура отримання коштів на підтриманий фондом проект

Кошти надають на основі юридичної угоди, яка передбачає детальну звітність і виплату коштів у формі траншів. В угоді прописують бюджет проекту, терміни й умови його виконання.

Фонд здійснює незалежний фінансовий моніторинг проектів.

Подані проекти реєструють у комп'ютеризованій системі управління проектами, до складу якої входить тематична база даних проектів.

Інформація про підтримані проекти є відкритою. Дані про проекти публікують на веб-сторінці фонду (у розділах “Проекти” та “Річні звіти”).

Фінансування позаконкурсних проектів

Цікаві, інноваційні, суспільно значущі проекти можуть претендувати на підтримку поза оголошеними фондом конкурсами чи поза межами граничного обсягу фінансової підтримки, визначеного умовами конкурсів. Такі проекти слід оформляти згідно з аплікаційними формами для позаконкурсних проектів.

Позаконкурсні проекти слід надсилати поштою на адресу: 04053, м. Київ, вул. Артема, 46, Відділ управління проектами Міжнародного фонду “Відродження”. Фонд офіційно підтверджує отримання проектів та їх реєстрацію листом, який надсилає аплікантам упродовж 7 днів із моменту отримання кореспонденції.

Чого не підтримує фонд?

Як правило, фонд не надає підтримки на :

проекти, що не відповідають пріоритетам програм;
проекти, що мають комерційний характер;
проекти з гуманітарної допомоги;
проекти, подані від фізичних осіб, політичних партій або релігійних громад.

На сайті Міжнародного фонду "Відродження"